Zima prichádza na Slovensko. Zatiaľ však najmä v podobe mrazov

Peter Minárik
Do strednej Európy začína od severovýchodu zatekať chladnejší vzduch. Ten k nám prinesie zimu, ktorá sa dostane aj do tých najnižších polôh Slovenska.
Po neuveriteľne dlhom čakaní sme sa dočkali. Na Slovensko prichádza zima. Radosť zo zmeny počasia majú predovšetkým prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk. Tí môžu naplno spustiť umelé zasnežovanie. Teploty sa totiž na horách budú aj počas dňa udržiavať pod bodom mrazu. V nižších polohách sa teploty ešte dostanú nad nulu, ale aj tu sa dočkáme snehových vločiek.

Najskôr si však povedzme, čo do našej oblasti po dlhých týždňoch konečne prináša zimu. Nad južnou Ukrajinou sa usadzuje stred tlakovej níže. Súčasne sa nad Fínskom zvýrazňuje tlaková výš. Do našej oblasti sa tak medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi otvára chladné, severovýchodné prúdenie, ktoré konečne štartuje zimu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Severovýchodné prúdenie je však typické tým, že je pomerne suché, a tak v najbližších dňoch síce môžete počítať s mrazmi na celom území, ale so snehom to ešte až také ružové nebude.

V priebehu stredy a štvrtka bude na našom území prevládať prevažne oblačná obloha. Sneženie, prípadne snehové prehánky sa očakávajú najmä v oblasti stredného Slovenska. Veľa snehu však zatiaľ nenapadne. To by sa malo čiastočne zmeniť v piatok.

Nad Talianskom sa prehĺbi tlaková níž, ktorá sa bude ďalej presúvať cez Jadran nad Balkán. V piatok popoludní sa tak na juhozápade Slovenska pravdepodobne rozsneží. V noci na sobotu sa sneženie bude presúvať cez južné Slovensko nad stredné a východné Slovensko. Na západe územia postupne sneženie ustane. Počas víkendu by malo snežiť najmä vo východnej polovici Slovenska, kde bude zrážky prinášať tzv. jadranská tlaková níž.

Zatiaľ však veľa snehu nečakajte. Malo by napadnúť len zopár centimetrov. Výraznejšie zrážky sa očakávajú na konci januára. Vyhliadka na najbližšie dni sľubuje pretrvávanie chladnejšieho charakteru počasia. Teplo, pri ktorom sa v nižších polohách ortuť teplomera šplhala aj nad +10°C je tak minulosťou.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd