Zima prichádza. Ochladí sa a na severe nasneží

Zima prichádza. Ochladí sa a na severe nasneží
Peter Minárik

Na naše územie prichádza zimné počasie. Teploty v nasledujúcich dňoch poklesnú, prídu aj celodenné mrazy a v oblasti severného Slovenska bude trvalejšie snežiť.

Po veľmi teplých dňoch, ktoré priniesli výrazné zrážky, v dôsledku ktorých sa dokonca rozvodnili niektoré toky prichádza ochladenie a príchod zimnejšieho počasia.

Teploty, ktoré sa čakajú v nasledujúcich dňoch na našom území budú aj pod hranicou dlhodobého normálu a obzvlášť sa môžu tešiť obyvatelia severného Slovenska, kde aj nasneží.

Vpadne k nám chladnejší vzduch

Už v týchto chvíľach sa na našom území začína meniť prúdenie. Do našej oblasti prúdi chladnejší a vlhší vzduch od severu, ktorý prinesie na naše územie zrážky a to prevažne snehové. 

Tie sa budú vyskytovať predovšetkým na severe, nakoľko na kopcovitých terénoch sa vlhkosť ,,absorbuje,, a doslova sa vysneží.

Sneženie sa očakáva predovšetkým na severných náveterných stranách, kde bude snežiť trvalo. Do soboty môže pripadnúť aj niekoľko desiatok centimetrov snehu.

Očakávaná výška nového snehu do soboty
Očakávaná výška nového snehu do soboty



Ochladzovať sa bude na celom území

Zatiaľ čo zrážky dorazia len na sever, tak ochladenie pocítime na celom našom území. Nočné teploty sa postupne prepadnú na celom našom území pod bod mrazu a počas víkendu môžu v dolinách a v kotlinách klesať teploty aj pod -10 °C.

Chladno bude aj počas dňa. Už v piatok sa očakáva na severe celodenný mráz a počas víkendu by malo aj počas dňa mrznúť v takmer celej severnej polovici územia. Na zvyšku územia sa maximálne teploty budú pohybovať do +5 °C. Teploty, ktoré nás čakajú by sa mali pohybovať na úrovni dlhodobého normálu a na severe slabo pod priemerom.

Počas víkendu nám teda zavládne naplno konečne zimné a mrazivé počasie. Sneh sa však zatiaľ očakáva len na severe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd