ZIMA PRIŠLA: Alpy zasypalo až 70 cm nového snehu. Snežiť bude aj v ďal

Peter Minárik
Nad oblasťou Álp sa vlnil studený front, ktorý do oblasti priniesol výrazné zrážky. Na horách snežilo a výška nového snehu sa počíta na desiatky cm.

Lyžovačka v Alpách môže začať. Uplynulé hodiny totiž napadlo niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Štart astronomickej jesene tak priniesol poriadnu nádielku nového snehu. Výška snehu sa v rezortoch pohybuje do 70 cm, pričom na vrcholoch Álp leží až 100 cm snehu.

O výraznú nádielku snehu sa postaral zvlnený studený front, ktorý je súčasťou oblasti nízkeho tlaku, ktorá sa usadila nad Jadranom. Táto tlaková níž dostala aj svoje pomenovanie a volá sa Patrick. Zatiaľ čo Patrick prinášal do nižších oblasti severného Talianska, južného Nemecka a Rakúska výdatný dážď, pred ktorým vydali národné meteorologické inštitúcie až výstrahu 2.stupňa, tak na horách husto snežilo.

Od nadmorskej výšky 1000 m.n.m napadlo 30 až 60 cm nového snehu. Najnižšie ležala hranica sneženia na úrovni 850 m.n.m. Do týchto oblastí však sneženie prinieslo len poprašok.

Výška nového snehu v rakúskych Alpách

VIDEO: Takto to vyzeralo v Alpách

Aktuálne v Alpách sneženie doznieva, čo súvisí s nasúvajúcou sa oblasťou vyššieho tlaku vzduchu od západu. Záver septembra však ešte môže priniesť nádielku snehu. V pondelok sa do oblasti prepadne studený vzduch až zo severovýchodu, ktorý ovplyvní aj počasie u nás a sneženie by sa malo vrátiť. Nad výškou 1500 metrov by malo mrznúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd