Zima sa blíži a tak skoro neodíde. Sneženie čaká aj nižšie polohy

Peter Minárik
Milovníci snehu a zimy sa môžu tešiť. Už čoskoro nastúpi chladnejšie počasie, ktoré prinesie ďalšiu vlnu sneženia. Sneh sa ukáže aj v nižších polohách

Aj keď sa Vám to nezdá, tak aktuálne máme na Slovensku mimoriadne teplo. Prúdi k nám teplý vzduch vo výškach, ktorý na hory prináša veľmi vysoké teploty. Vo výške 1500 m n.m. sa teplota šplhá nad +5°C, čo je vzhľadom k súčasnej ročnej dobe o 7°C viac ako by malo byť. Teplý vzduch však prináša aj vlhkosť a tá v tomto počasí vytvára inverzný charakter počasia.

V nižších polohách tak panuje zamračené, hmlisté a chladné počasie s teplotou okolo +5°C. Teploty prudko stúpajú nahor v oblastiach, kde sa rozpustí inverzná oblačnosť a teplý vzduch sa tak z výšok dostane až do nižších polôh. Napríklad v stredu bolo nameraných v Bratislave až viac než +15°C a počas štvrtka vystúpila najvyššie teplota v Prievidzi a to až na +12,4°C.

Aj takýmto vysokým teplotám však odzvoní. Cez víkend nás čaká zmena, ktorá prinesie so sebou zimnejší charakter počasia a vyzerá to tak, že zima nás tak skoro neopustí a prvej lyžovačke už nič nebráni.

Ochladí sa cez víkend

V priebehu víkendu sa počasie pokazí, nakoľko cez naše územie bude postupovať rozsiahle frontálne rozhranie, ktoré sa bude tiahnuť z ďalekého Ruska cez Stredomorie až nad Atlantik. Zmena tak čaká takmer celú Európu.

Za týmto frontálnym rozhraním k nám začne od severozápadu až severu prenikať studený vzduch a ten sa tu udrží, pričom ďalšia vlna studeného vzduchu zatečie nad Európu na prelome mesiacov.

ANIMÁCIA: Na animácii môžete vidieť zatekanie studeného vzduchu. Ten sa tu udrží veľmi dlho

Víkend teda už bude prevažne oblačný a upršaný. Nedeľa však bude mimoriadne nepríjemná. Výrazne sa ochladí a hranica sneženia začne od severozápadu klesať na hranicu 500 m n.m. a postupne na severe aj do nižších polôh. K tomu všetkému však pocit chladu znásobí nepríjemný severozápadný vietor, ktorý bude fúkať s nárazmi až cez 20 m/s a to aj v nížinách.

Na začiatku týždňa sa vyjasní

Na začiatku týždňa sa nad naše územie rozšíri od západu výbežok vyššieho tlaku, no stále sa budeme nachádzať v studenom vzduchu. Na oblohe síce zavládne jasné až polooblačné počasie, ale bude chladno s teplotami len od +1 do +6°C a na severe hrozia aj celodenné mrazy. V noci bude mrznúť na celom území.

Zimné počasie nás neopustí

Zaujímavo a pomerne jednotne vyzerajú výstupy numerických modelov a ich ansámble na začiatku decembra. Naďalej by sme sa mali nachádzať v studenom vzduchu a na ansámble môžete vidieť, že teplota vzduchovej hmoty, ktorá k nám vo výškach bude prúdiť bude teplotne podpriemerná.

Laicky povedané, čaká nás chladnejšie počasie ako je na konci novembra a na začiatku decembra bežné.

Ak sa pozrieme na ansámbel vývoja teploty vo výške 2 metrov pre oblasť Viedne, tak v najteplejších lokalitách Slovenska by sa teploty na začiatku decembra mali pohybovať len slabo nad nulou, pričom na severe tak už zavládne celodenný mráz.

 

Zrážky by do tohto chladného vzduchu mali prísť na konci novembra a vyzerá to tak, že sneh by mohol padať aj v najnižších polohách Slovenska, pričom na severe sa už bude vytvárať výraznejšia snehová pokrývka a sneh sa vďaka celodenným mrazom nebude ani topiť.

Vyhliadku počasia na december si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd