Zima sa nevzdáva. Od dnes návrat k mrazom, k snehu a pre všetkých k vy

Peter Minárik
Počasie v uplynulých týždňoch už značilo definitívny koniec zimy. No tí, ktorí ešte neprezuli gumy, nezaletneli kvety urobili dobre.

Prvé dve dekády tohto mesiaca priniesli mimoriadne vysoké teploty, ktoré sa šplhali aj nad +25°C. Pripomeňme, že najvyššia teplota bola nameraná v Stropkove 6. apríla na úrovni +26,3°C. Mnohí začali gumy prezúvať a pripravovať sa na príchod leta. No tí, ktorí trošku zaspali a nemajú ešte napríklad prezuté gumy na autách urobili dobre. Posledná aprílová dekáda prinesie presný opak a z teplotne nadpriemerného počasia, ktoré na našom území panovalo prvé dve aprílové dekády sa dostaneme do výrazného teplotného podpriemeru.

Dych zimy zasiahne celú Európu

Ochladenie prináša niekoľko studených frontov, ktoré v severozápadnom prúdení postupujú cez Európu. Jeden studený front začal počasie ovplyvňovať už včera a bude aj počas celého dnešného dňa a už zajtra začne v Európe ovplyvňovať počasie ďalší studený front.

Nad náš kontinent sa tak dostáva studený vzduch od severu, ktorý v najbližších dňoch zatečie nad veľkú časť Európy a tak skoro neodíde. V studenom prúdení by Európa mala zostať minimálne do konca mesiaca.

ANIMÁCIA: Vývoj teploty a prúdenia vo výške 850 hPa (cca 1500 m.n.m) /modrá -5°C, modrozelená 0°C, zelená +5°C/

Do Európy príde aj sneženie

Prílev chladnejšieho vzduchu od severu sa pochopiteľne podpíše aj pod pokles hranice sneženia. Tá bude obzvlášť klesať v noci, kedy hranica sneženia môže najmä v Nemecku alebo aj vo Veľkej Británii klesať aj do nížin.

ANIMÁCIA: Očakávaná hranica sneženia /biela 0 m.n.m, modrá 500 m.n.m, žltá 1000 m.n.m, červená 2000 m.n.m./

U nás sneženie najmä na horách. Ochladenie však aj v nížinách

Už dnešný presun frontu prináša pokles hranice sneženia na našom území na úroveň 700 až 800 metrov. Na podobnej úrovni sa hranica sneženia bude pohybovať aj nasledujúce dni. V pondelok nás čaká na mnohých miestach opäť zamračené počasie a najmä na severe územia sa budú vyskytovať prehánky alebo občasný dážď. Od 700 metrov bude snežiť.

V utorok ráno pozor na mráz aj v nížinách

V noci na utorok sa začne na našom území zmenšovať oblačnosť, čo bude viesť k výraznejšiemu prechladzovaniu vzduchu. Utorňajšie ranné minimálne teploty sa budú pohybovať len od +2 do -3°C. Mrznúť tak môže aj na Záhorí, prípadne v okolí Bratislavy. Nad nulou by mala zostať teplota v Podunajskej a vo Východoslovenskej nížine, no aj tu treba počítať s prízemným mrazom.

Očakávané utorňajšie ranné minimálne teploty

Jarné počasie sa vráti až v máji

Chladno zostane až do konca mesiaca. Čakajú nás teploty, ktoré budú až do 10°C pod dlhodobým priemerom na súčasnú ročnú dobu. Pokiaľ hovoríme o návrate jarného počasia a k tomu zodpovedajúcim teplotám, tak priemerné teploty na túto ročnú dobu nás čakajú až začiatkom mája. Dovtedy tak treba počítať s kúrením a s ranným zoškrabovaním skiel Vašich áut.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd