Zima sa vracia: Večer príde bohaté sneženie

Peter Minárik
Posledný pracovný týždeň potrápil cestárov aj vodičov mrznúci dážď. Cez víkend sa Perinbaba vráti a bude rozdávať slušnú nádielku.
Počas piatka zavládlo na našom území veľmi nepriaznivé počasie. Cez naše územie postupoval studený front. Pred ním však vo vyšších vrstvách atmosféry prenikol teplejší vzduch. Zrážky, ktoré tak vypadávali v kvapalnom skupenstve na podchladenom zemskom povrchu namŕzali a na viacerých miestach sa vyskytla nebezpečná poľadovica.

Večer začne snežiť
V sobotu večer nás čaká návrat zimy. Cez Nemecko, Česko a naše územie bude postupovať frontálna vlna, ktorá prinesie bohaté zrážky. V Podunajskej nížine sa najmä spočiatku môže jednať o zrážky zmiešané, ale na väčšine územia bude snežiť a to pomerne výdatne. Nová snehová nádielka sa očakáva predovšetkým na západnom a strednom Slovensku, kde môže napadnúť od 3 do 12 cm nového snehu.
 
K sneženiu sa pridá aj silnejúci vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť do 25 m/s. Na cestách sa tak môžu tvoriť snehové jazyky.

Na severe bude aj v nedeľu snežiť
Už počas nedeľňajšieho rána začnú zrážky na našom území od západu slabnúť, avšak do našej oblasti sa otvorí chladnejšie a vlhšie severozápadné prúdenie. To bude prinášať snehové prehánky a na severe bude naďalej trvalo snežiť. Do pondelkového rána môže najmä vo vyšších polohách pripadnúť až okolo 25 cm nového snehu.
 
Perinbaba tak počas víkendu nadelí mnohým okresom Slovenska nový sneh. Snežiť bude aj v okolitých krajinách. V Česku, v Nemecku a aj v susednom Rakúsku platia výstrahy pred výdatným snežením.
TIP: Najaktuálnejšie informácie o tom, kde a koľko nasneží a hrozia iné nebezpečné javy NÁJDETE TU.
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd