Zima si čoskoro oddýchne. Oteplí sa a rozprší. Zima sa však vráti už b

Peter Minárik
Po vlne ochladenia, ktoré prinieslo nielen silné mrazy, ale aj sneh na viaceré miesta sa očakává oteplenie. Zima sa však nerozlúči nadlho.

Silné mrazy, ktoré klesali až k -20°C a taktiež výrazné denné mrazy do ktorých sa pridalo sneženie aj v najnižších polohách. Tak to sme tu už dlho nemali. Studený vzduch k nám uplynulé dni zatekal od severovýchodu a nočné teploty klesali až k -20°C. V okolitých krajinách však teploty išli ešte nižšie. Dostali sa aj k -25°C. Pomerne silné mrazy panovali aj počas dňa. Ku príkladu maximálna denná teplota počas včerajšieho dňa bola v Žiline a to len -6,1°C.

Do mrazov sa pridalo aj sneženie, ktoré poprašok, prípadne tenkú snehovú pokrývku prinieslo na viaceré miesta nášho územia. Chladnejšie počasie sa však už čoskoro skončí a vystrieda ho oteplenie, ktoré môže priniesť teploty na juhozápade šplhajúce sa až k +10°C.

Teploty nad nulu vynesú Traja králi

Traja králi k nám stredu prinesú oteplenie. Počas dňa sa teplota na západe Slovenska už dostane nad nulu. Otepľovanie bude potom pokračovať aj nasledujúce dni. Napriek tomu, že je oteplenie pomerne isté, tak situácia nie je tak jednoznačná.

Oteplenie totiž prinesie rozsiahla tlaková níž, ktorá sa bude rozprestierať západne od Britských ostrovov a do našej oblasti prinesie od juhozápadu teplý vzduch. Nie je však jednoznačné to, aké výrazné bude. Každopádne vo výškach by malo byť dostačujúce na to, aby sa aj na horách objavili počas víkendu kvapalné zrážky a teploty sa v nížinách dostanú až k +10°C. Najteplejšia by mala byť práve nedeľa.

Ochladenie už v nasledujúcom týždni

Oteplenie by už od stredy budúceho týždňa malo vystriedať opäť ochladenie. Od severu by k nám mal začať prúdiť studený vzduch, ktorý by mal priniesť aj sneženie. To by už mohlo byť výraznejšie aj v nižších polohách.

Oteplenie a následné ochladenie vidieť aj na ensembli modelu GFS. Hladina 850 hPa je práve určujúca pre skupenstvo zrážok:

Počasie na nasledujúce dni tak môžeme zhrnúť tak, že od stredy nás čaká oteplenie, ktoré vyvrcholí v nedeľu. Od budúceho týždňa by sa počasie malo vracať do zimného charakteru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd