Zima stále nepríde. Prečo ?

Peter Minárik
Dirk, Xaver, Christian..... Nie je tých orkánov poslednú dobu trochu príliš ? Odpoveď znie: ,,JE,,. Táto zima je zatiaľ teplotne nadpriemerná.
Zima do našej oblasti stále nechodí a nechodí. Už aj odporcom zimy sa začína po snehu cnieť. To, že niečo nie je celkom v poriadku je jasné už každému z nás. Môžeme povedať, že prevadzkárom menších lyžiarských stredísk tohtoročná zimná sezóna spôsobí veľké straty. No ani tie najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku nejasajú a teplé počasie im robí vrásky na čelách.

V dôsledku inverzného počasia sa nedá ani umelo zasnežovať. Ideálna teplota pre umelé zasnežovanie je pod -5°C. Zasnežovať je síce možné pod poklesom teplôt pod nulu, ale zasnežovanie nie je celkom výhodné. Na horách je dokonca práve v dôsledku inverzie častokrát teplejšie ako v nížinách a bohužiaľ vyhliadky nie sú zrovna najideálnejšie. Prírodného snehu bude veľmi málo.

Časté otázky smerované na nás sú: ,,Kedy bude snežiť ?,, ,,Kedy príde zima ?,, alebo ,,Bude vôbec tento rok zima ?,, Numerické modely sú schopné počítať očakávaný vývoj počasia na najbližšie 2 týždňe. Na dlhšiu dobu predpoveď nie je možná a dá sa zostaviť len hrubá vyhliadka. Na to je však potrebné do numerického modelu pripojiť oceánsky predpovedný model, ktorý zohľadňuje vplyv oceánskej cirkulácie. Ani tieto výsledky však neprinášajú pozitívne správy. Po nadpriemerne teplom Decembri 2013, kedy na mnohých miestach boli prepisované historické rekordy (napr. Štedrý deň v Žiline) Január 2014 by mal byť opäť teplotne nadpriemerný. Prečo je však tomu tak ?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Do Európy sa nemôže dostať chladný vzduch. O nejakom vpáde arktického vzduchu od severu sme tu už nepočuli poriadne dlho. Naopak stále počujeme o orkánoch ako Xaver, Dirk alebo Christian, ktoré vyčíňali v posledných týždňoch nad severozápadnou Európou. Hovorí sa síce o orkáne, no to je však len vietor. V skutočnosti je tak pomenovaná tlaková níž, ktorá sa severozápadne od Britských ostrovoch nachádza v oblasti Atlantiku.

zdroj: meteocentre.com
 
Na obrázku vidieť stred tlakovej níže Xaver a prúdenie okolo tejto tlakovej níže. Je evidentné, že Európa je pod mohutným vplyvom tejto hlbokej tlakovej níže a čelí západnému až juhozápadnému prúdeniu. A pri tomto prúdení sa do Európy dostáva práve teplý vzduch. Po Xaverovi sme tu potom mali Dirka alebo Christiana, pri ktorých rozloženie tlakových útvarov je prakticky rovnaké. Okrem týchto tlakových níži, ktoré sú už pomerne hlboké bol severovýchodný Atlantik pod vplyvom ďalších tlakových útvarov, ktoré boli plytšie, ale efekt mali rovnaký. Stále sa do našej oblasti dostával teplejší vzduch. Pri vzniku hlbokej tlakovej níže nad severovýchodným Atlantikom je prakticky nemožné, aby sa k nám dostal chladnejší vzduch od severu.

A ak sa pozrieme na predpoveď na ďalšie dni, tak situácia bude naďalej rovnaká:

zdroj: wetterzentrale.de
 
Severozápadne od Britských ostrovov stále vidieť mohutnú oblasť nízkeho tlaku okolo ktorej by do Európy mal prúdiť teplejší vzduch. To je dôvod prečo aj najbližšie dni nemôžete počítať so začiatkom zimy. Nástup zimy je tak zatiaľ v nedohladne a môžeme len dúfať, že sa dočkáme na konci januára.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd