Zima stále otáľa. Príde najskôr pred Vianocami

Peter Minárik
Skôr jesennejšie počasia stále pokračuje a veľkú šancu na zmenu nedávajú ani nadchádzajúce dni. Ochladí sa, ale na poriadnu zimu to nebude.

Zima stále so svojim začiatkom otáľa a predpovede sa menia každým dňom. Raz sa črtá sneh a mráz, inokedy zasa teplo a dážď. Numerické modely sa nevedia zhodnúť na predpovedi na niekoľko dní vopred. Isté sú však dve veci: cez víkend sa ochladí a môžu poletovať snehové vločky, ale potom sa oteplí a zimný charakter počasia nezačne skôr ako pred Vianocami.

Stále inverzia

Charakter počasia je v našej oblasti už niekoľko dní pomerne rovnaký. Stále sa tu nachádza nejaká oblasť vyššieho tlaku, ktorá primárne ovplyvňuje počasie u nás. Je to zapríčinené už v minulosti spomínaným atlantickým blokom. Západné a severozápadné prúdenie je tak blokované vysokým tlakom vzduchu, ktorý sa nachádza nad juhozápadnou a južnou polovicou Európy. Oblasť vyššieho tlaku prináša inverzný charakter počasia. V nižších polohách je tak prevažne zamračené a slnečno je len na horách a v nížinách len ojedinele.

Takýto charakter počasia by mal zotrvať do víkendu.

Mierna zmena cez víkend

Cez víkend sa počasie zmení. Veľmi nejasné je však do akej miery. Nad Fínskom a Pobaltím by sa mala prehĺbiť tlaková níž, okolo ktorej by do našej oblasti mal od severozápadu až severu zatiecť studený vzduch. Či sa tak stane a do akej miery bude závisieť od hĺbky tlakovej níže, prípadne od výraznosti vysokého tlaku vzduchu, ktorý je rozložený nad južnou Európou a môže vytlačiť prílev chladného vzduchu.

Na nižšie priloženej animácii môžete vidieť očakávané zatečenie chladnejšieho vzduchu vo výškach, ktoré však môže byť zablokované a jeho intenzita tak menšia, prípadne aj väčšia.

ANIMÁCIA: Očakávané prúdenie v hladine 850 hPa na víkend, data: in-pocasie.sk

Práve od prílevu chladnejšieho vzduchu bude závisieť aj charakter počasia na našom území. Zatiaľ to vyzerá tak, že začiatok víkendu by mal byť upršaný, na horách a severe aj zasnežený, a v nedeľu nás čakajú snehové prehánky, ale aj to najmä na severe. No ako sme už uviedli, tak priebeh je stále nejasný a mení sa.

Ďalšie ochladenie pred Vianocami

Nejasný je aj nástup súvislého zimného počasia. To by mohlo prísť najskôr pred Vianocami, kedy numerické modely naznačujú postupné ochladzovanie. No na to, aby sme Vám najlepšie mohli vysvetliť obtiažnosť predpovede na viac ako týždeň poslúžia nižšie priložené ensemble numerického modelu GFS. Zelená hrubá linka tvorí hlavný a modrá linka kontrolný beh.

Na priemernej očakávanej teplote je možné badať postupné ochladzovanie, avšak napríklad zelená linka, ktorá reprezentuje posledný beh je mimo všetkých kontrolných behov.

Výraznejšie však vidieť rozdiel na očakávanej teplote vo výške 850 hPa (cca. 1500 metrov). Teplota v tejto hladine je dôležitá pre skupenstvo zrážok. Aby snežilo aj v tých najnižších polohách, tak je potrebné, aby bola teplota aspoň na úrovni -5°C. Vidieť však, že rozptyl medzi hlavným a kontrolným behom je niekedy 5 až 10°C a to je už skutočne veľmi veľa.

Nuž nezostáva nič iné, len priebežne sledovať predpoveď a vývoj počasia. Zostáva len dúfať, že ochladenie príde aspoň pred Vianocami a tohtoročné Vianoce tak okrášli snehová pokrývka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd