ZIMA udrie večer. Na severe bude snežiť trvalejšie

Peter Minárik
Dnes večer dôjde k výraznej zmene počasia. Od severozápadu sa začne citeľne ochladzovať a snehové vločky zavítajú aj do nížin.
Už len pár hodín nás delí od prvého závanu zimy. Počasie na našom území ovplyvňuje tlaková níž, ktorá sa presúva nad Ukrajinu a večer k nám od severu vpadne studený, pôvodom arktický vzduch až z Grónska. Ten sa postára o to, že zrážky sa večer a v noci na pondelok budú aj v najnižších polohách meniť na snehové. Na výraznejšiu snehovú nádielku sa však môžu tešiť len v severných okresoch.

Nedeľa bude na väčšine územia upršaná. Až s príchodom večera sa zrážky začnú od severozápadu meniť na snehové. Zrážkové pole by však na našom území malo v priebehu noci na pondelok slabnúť, a tak zrážky na väčšine územia doznejú. To je dôvod, prečo predovšetkým obyvatelia v južnej polovici územia nemôžu čakať v pondelok ráno snehovú pokrývku. Na severe však bude odlišná situácia.

Vzduch, ktorý k nám od severu bude prúdiť okrem toho, že bude studený, tak bude aj pomerne vlhký, vďaka čomu zrážky zastihnú najmä horské oblasti severného Slovenska. Tu snehové zrážky postupne prejdú do trvalého sneženia a prakticky tu môže snežiť až do stredy. Už v pondelok ráno by obyvatelia severného Slovenska mali vstávať do bieleho ráno. V noci na pondelok na severe napadne od 3 do 10 cm snehu. V priebehu pondelka bude sneženie pokračovať a napadnúť by do utorka mohlo ďalších 5 až 10 cm snehu. Najviac snehu však napadne v tých najkrajnejších severných okresoch Slovenska.

Okrem sneženia však začne aj mrznúť, a tak sa na mokrých vozovkách môže tvoriť poľadovica. Na cestách tak buďte poriadne opatrní. Aby toho nebolo málo, tak sa na celom Slovensku poriadne rozfúka, pričom na severe kombinácia sneženia a silného vetra môže vytvárať na cestách snehové jazyky a záveje.

Prvé zimné vyčíňanie počasia je tak pred nami. Otepliť by sa malo vo štvrtok. Ďalšie ochladenie je však opäť na dohľad.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd