Zima v Európe narobila problémy. Sneh zasypal Prahu

Peter Minárik
Studená vlna počasia zasiahla strednú Európu. Sneh spôsobil komplikácie predovšetkým vo východnom Nemecku a v Čechách.
Zima sa zo severovýchodu dostala nad oblasť Poľska, severného Nemecka, Českej republiky a už zasiahla aj naše územie. Studený vzduch sa postupne presunie cez celé Slovensko ďalej do Maďarska.

Snehová pohotovosť v Prahe
V priebehu noci sa v oblasti Čiech a východného Nemecka vyskytovali snehové prehánky. Tie boli v niektorých oblastiach aj intenzívnejšie. Problémy sneženie spôsobilo najmä v Prahe. Zatiaľ čo západné mestské časti Prahy zasypával sneh, tak vo východnej časti Prahy evidujú len poprašok.
Pás snehových zrážok zasiahol predovšetkým mestskú časť Praha 5 a Praha 6. V oblasti napadlo do rána niekoľko centimetrov nového snehu. Problémy boli najmä v autobusovej mestskej hromadnej doprave. Množstvo spojov v ranných hodinách nejazdilo. Situáciu strpčovala poľadovica, ktorá sa pod vrstvou čerstvého snehu vytvorila. Praha 6 tak ráno vyhlásila snehovú pohotovosť a do boja so snehom povolala 500 brigádnikov.

Sneženie zasiahlo aj Nemecko
Mierne problémy spôsobil príchod zimy aj v oblasti východného Nemecka. Najviac snehu napadlo na severovýchode Nemecka v oblasti Greifswaldu, kde napadlo do rána okolo 7 cm snehu. Problémy v doprave sa nevyhli ani Berlínu, kde napadlo okolo 3 cm snehu. Aktuálna teplota na severovýchode Nemecka sa pohybuje aj okolo -5°C, no sneženie postupne ustáva.

Poľsko čakajú silné mrazy
Sneženie Poľsko zatiaľ netrápi. Život komplikujú najmä silné mrazy. V noci namerali v meste Suwalki na severovýchode Poľska, pri hraniciach s Litvou -16,6°C. Aktuálna teplota sa tu pohybuje na úrovni -14°C. Chladno je však aj v iných častiach Poľska. V hlavnom meste sa teplota pohybuje len okolo -9°C. Meteorológovia očakávajú, že v najbližších dňoch môže teplota v noci pri vyjasnení poklesnúť vo Varšave až na -22°C. Najchladnejšia má byť noc z piatka na sobotu, kedy ortuť teplomera môže v Poľsku poklesnúť až na -25°C.

Mrazy zasiahnú aj Slovensko
Situácia na našom území je zatiaľ pokojná. Teplota sa v južnej polovici stredného a západného Slovenska šplhá aj k +6°C. Mrzne však už na severe a na celom východnom Slovensku. Sneží najmä na severe územia. Výrazné problémy však sneženie na slovenských cestách nespôsobuje. V najbližších dňoch sa treba na severe Slovenska pripraviť na celodenné mrazy. Na zvyšku územia bude denná teplota rásť až k +4°C.
Podobne ako v Poľsku, tak aj u nás by mala byť najchladnejšia noc z piatka na sobotu. Teplota na severovýchode Slovenska môže poklesnúť až na -15°C.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd