Zima vydrží do konca januára. Zatiaľ stále mrazy a bez oteplenia

Peter Minárik
Tohtoročný január prináša pravé zimné počasie na celé naše územie a žiadne oteplenie, ktoré by mohlo priniesť čľapkanicu sa nechystá.

Sneh, mráz a jasné počasie. Takýto charakter počasia prevláda na našom území už niekoľko dní. Po mrazivých a zasnežených dní sa počasie konečne vyčasilo a pri jasnom počasí môžete praktizovať rôzne zimné športy a to aj v tých najnižších polohách. Zimné počasie by malo zotrvať. Teploty sa stále budú pohybovať prevažne na záporných hodnotách.

Počasie ovplyvňuje tlaková výš

Dominantný vplyv na počasie na našom území má mohutná tlaková výš. Tá dostala meno Christa a počasie bude v našej oblasti ovplyvňovať aj naďalej.

Táto tlaková výš bude mať svoj stred nad centrálnou Európou počas celého tohto týždňa. Až v závere januára výraznejšie zmení svoju polohu a odsunie sa nad východnú Európu. Stále však bude mať dominantný vplyv na počasie na našom území.

Toto vysokotlakové a málo veterné počasie však prináša aj komplikácie. Vďaka inverzii sa v nižších polohách začína vyskytovať zvýšená koncentrácia prachových častíc, čo vedie k reguláciam najväčších znečisťovateľov ovzdušia. Smog nám hrozí aj nasledujúce dni.

Stále jasno a mrazivo

Na našom území tak aj naďalej bude prevládať inverzný charakter počasia. Pokiaľ teda chcete mať istotu slnečného a ako tak čistého vzduchu, tak sa treba vydať na naše hory. Slnečné počasie samozrejme bude vládnuť aj v nižších polohách, avšak tu sa zrána a dopoludnia budú vyskytovať hmly alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele môže udržať po celý deň.

Nočné teploty budú klesať pod -10°C a denné by sa mali pohybovať taktiež prevažne na záporných hodnotách. Teplotne podpriemerné počasie sa bude vyskytovať do konca mesiaca.

Vyhliadky naznačujú, že počasie by sa malo zmeniť na začiatku februára, kedy sa začne otepľovať a pribudnú aj zrážky.

Detailnejší vývoj počasia na február si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd