Zimné počasie je v nedohľadne. Na horách sa však už začína lyžovať

Peter Minárik
Po chladnejšom závere počasia na konci novembra prichádza oteplenie, ktoré tu zotrvá niekoľko dní.

Včerajší deň bol prvým zimným dňom, teda aspoň z toho meteorologického hľadiska. Meteorologická zima by mala zotrvať do konca februára, ale napriek tomu, že zima oficiálne začala, tak v počasí skôr badať zmenu k jesennejšiemu charakteru počasia.

 

Zima zatiaľ nepríde

Do našej oblasti začal prúdiť od západu teplejší vzduch a toto teplé prúdenie zostane v našej oblasti niekoľko dní. V druhej polovici týždňa nastolí trend počasia na nadchádzajúce dni oblasť vysokého tlaku vzduchu. V našej oblasti tak zavládne inverzný charakter počasia, čo znamená v nížinách prevažne oblačné a na horách väčšinou slnečné počasie.

V druhej polovici budúceho týždňa sa prehupneme do druhej decembrovej dekády a počasie sa zmení na upršanejšie a sychravejšie. Zatiaľ však bez výraznejšieho ochladenia, a tak sa snehu v nižších polohách nedočkáme pravdepodobne minimálne do polovice decembra.

 

Za snehom treba vyraziť na hory

Zimné počasie pre mnohých charakterizuje počasie okolo nuly, prípadne mrazy. Nesmie však určite chýbať sneh a ten v nasledujúcich dňoch rozhodne v nížinách chýbať bude. Za snehom sa treba vydať na hory, kde sa už začalo lyžovať a počas nasledujúceho víkendu sa otvoria ďalšie lyžiarske zjazdovky.

vo Vysokých aj Nízkych Tatrách naplno zasnežujú. Zdroj: Tatry mountain resorts

Lyžovačka už začala na Donovaloch, kde je okolo 30 cm snehu a v piatok štartuje napríklad na Bielej Púti v Nízkych Tatrách, či na Štrbskom Plese. Ako informovala Zuzana Fabiánová z TMR, tak v sobotu sa otvoria ďalšie zjazdovky na severnej aj južnej strane Chopku a budúci víkend očakávajú otvorenie strediska aj v Tatranskej Lomnici.

Počasie by vyššie položeným horským strediskám malo priať aj nasledujúce dni, a tak pre umelé zasnežovanie budú vhodné podmienky. Prírodného snehu však veľa nebude ani tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd