Zimné počasie končí. Po mrazivých dňoch príde silný odmäk

Peter Minárik
Dlhé roky sme na našom území nemali súvislé, typicky zimné počasie. Obdobie chladu, ktoré naše územie zažíva od začiatku roka však už skončí.

Január v Európe býva obvykle najchladnejším mesiacom v roku, no to, čo predviedol tohtoročný január sa tak často nestáva. Na začiatku roka začal do Európy prenikať veľmi studený vzduch od severovýchodu, ktorý tu prúdil niekoľko dní a poriadne vychladil náš kontinent. Studený vzduch sa dostal až nad sever Afriky, kde taktiež nasnežilo. O tom, že január 2016 bol najchladnejší za uplynulé roky svedčia aj štatistiky. 

V celej Európe s výnimkou Škandinávie skončí január 2017 teplotne pod hranicou priemeru. Na našom území sa priemerná januárová teplota zatiaľ pohybuje o 4 až 5°C pod hranicou dlhodobého priemeru. V Európe zamrzli viaceré rieky, vrátane Dunaja. Tomu všetkému však už čoskoro bude koniec.

Teploty pôjdu nahor

Počasie v našej oblasti aktuálne ovplyvňuje plytká tlaková níž spoločne s oklúznym frontom. Medzi touto tlakovou nížou a tlakovou výšou, ktorá sa rozprestiera nad Čiernym morom bude niekoľko dní do Európy prúdiť teplý vzduch od juhu. Z Európy sa tak vytlačí studený vzduch a vďaka prílevu teplého vzduchu pôjdu teploty výrazne nahor. 

Jednoznačne to vidieť na mape teplotných anomálii. Zatiaľ čo teploty v posledný januárový deň budú na celom území podpriemerné, tak teploty v piatok už budú výrazne nad hranicou dlhodobého priemeru.

Teploty pôjdu výrazne nahor aj v nasledujúcich dňoch a maximálne denné teploty sa na juhozápade dostanú až k +10°C.

Sneh sa roztopí

Na našom území s výnimkou juhozápadu leží súvislá snehová pokrývka. Je však jasné, že pri vysokých denných teplotách bude snehová pokrývka výrazne ubúdať. Na konci týždňa zmizne sneh z celého západného Slovenska a na strednom a východnom Slovensku zostane už len zopár centimetrov.

Končia nám tak mrazivé a biele dni. V niektorých oblastiach nebude mrznúť ani v noci. Môžeme povedať, že vrchol zimy máme jednoznačne za sebou. 

Napriek tomu sa však ešte črtá ochladenie. Vyhliadku na vývoj počasia vo februári si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd