Zimný pozdrav z Južnej Ameriky. V Argentíne napadlo 50 cm snehu

Veronika Salayová

Kým si Európania užívajú veľmi vysoké teploty, v takej Argentíne si, naopak, obyvatelia užívajú zimné radovánky s množstvom snehu. Cez víkend napadlo v Argentíne 50 cm čerstvého snehu. 

Kým na severnej pologuli prevláda typicky letné počasie, na južnej pologuli je zima v plnom prúde. V južnej časti Argentíny dokonca dorazilo husté sneženie, ktoré krajinu zahalilo do bieleho závoja.

Prílev studeného vzduchu polárneho pôvodu do krajiny ešte začiatkom minulého týždňa spôsobil, že teploty klesli pod bod mrazu a zrážky, ktorý priniesol extropický cyklón z Čile, padali v tuhom skupenstve.

Vo vyšších polohách južnej Argentíny napadlo v priebehu minulého týždňa až 50 cm čerstvého snehu. Najviac snehu pripadlo v regiónoch Neuquén a Rio Negro.

Keďže obyvatelia nie sú na takúto bohatú nádielku zvyknutí, sneh a poľadovica spôsobujú najmä dopravné komplikácie. V oblasti dokonca ostali zatvorené aj miestne školy.

Uviaznuté vozidlá pre množstvo snehu

V meste Zapala bolo napríklad vyučovanie pozastavené z dôvodu veľkého množstva snehu v mestských aj vidieckych oblastiach.

Generálny riaditeľ civilnej ochrany mesta Zapala Roberto Moreno vysvetlil, že vozidlo prevážajúce študentov z vidieckej školy uviazlo na niekoľko hodín v snehu. 

Ďalšie vozidlo, ktoré sa snažilo pomôcť študentom, taktiež skončil v snehu. Z oblasti bolo hlásených viacero dopravných nehôd v dôsledku nepriaznivého počasia v krajine. 

Od začiatku tohto týždňa budú teploty v Argentíne stúpať k plusovým hodnotám a sneh zotrvá iba vo vysokých horských polohách. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd