Hromadná migrácia kvôli zmenám klímy bude čoskoro realitou

Hromadná migrácia kvôli zmenám klímy bude čoskoro realitou
Veronika Salayová

OSN rozhodol, že ak bude krajina pre obyvateľov predstavovať hrozbu pre ich ďalší život, môžu v dôsledku klimatických zmien emigrovať. 

Klimatické zmeny sa chtiac-nechtiac dejú. Kvôli anomáliám v počasí budú ľudia postupom času prinútení, aby hľadali iné miesto pre svoj život. 

OSN predpovedá, že do roku 2050 by zmena klímy mohla donútiť od 25 miliónov až do 1 miliardy ľudí emigrovať zo svojej krajiny. 

Utečenci, ktorí budú utekať pred dôsledkami zmeny klímy, nemôžu byť nútení vrátiť sa do ich krajiny. Rozhodol o tom Výbor OSN pre ľudské práva.

Toto rozhodnutie sa považuje za zásadné, pretože stanovuje nové medzinárodné právo, ktoré bude riadiť celé národy pri budúcich rozhodnutiach o azyle.

Ostrovné krajiny, ktoré sú len pár metrov nad morom, budú prvými krajinami, ktoré budú čeliť hromadnej migrácii. Rýchlo sa topiace ľadovce spôsobujú, že hladina morí bude stúpať a ostrovy budú postupne zaplavené.

Medzi krajiny, ktoré sú v dôsledku globálnych klimatických zmien najviac ohrozené, patria Kiribati, Maldivy, Seychely, Tuvalu, Šalamúnove ostrovy a Marshallove ostrovy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd