Znečistenie ovzdušia a vody povedie k obrovskej migrácii

Veronika Sádovská

Svetoví lídri by mali začať konať čo najskôr, inak znečistenie ovzdušia a vody povedie k masovej migrácii.

Prírodu a zároveň aj jej znečistenie nemôžeme vtesnať do našich ľudsky vytýčených hraníc štátov. Mnohí ľudia už teraz migrujú nielen kvôli ekonomickej situácii, vojnám, ale aj kvôli nedýchateľnému vzduchu. 

Pre britský denník The Guardian sa vyjadril aj advokát, ktorý sa špecializuje na enviromentálne prípady. Ten uviedol: "Súvislosť medzi migráciou a degradáciou životného prostredia je jasná. Pretože globálne otepľovanie robí časti našej planéty neobývateľnými, stane sa masová migrácia normou. Znečistenie ovzdušia a vody nerešpektuje národné hranice. Môžeme zabrániť tomu, aby sa z humanitárnej a politickej krízy stala existenčná. Ale naši vodcovia musia konať hneď. “

Dodáva, že právo dýchať čerstvý a zdravý vzduch sa pomaly stáva jedným z našich základných enviromentálnych práv. Rovnako je to aj s vodou. Mnohé štáty, kde je už teraz úroveň znečistenia obrovská, napríklad taký Bangladéš, už teraz toto právo začínajú uznávať.

Problém nemajú len rozvojové štáty, ale aj rozvinuté krajiny západnej Európy a Ameriky. Ročne zomrie na ochorenia spojené so znečisteným ovzduším len vo Veľkej Británii približne 200 000 ľudí. 

Francúzskom aktuálne rezonuje prípad, kedy súd zabránil vyhosteniu muža so silnou astmou späť do Bangladéša. Jeho právnik ho na súde obhajoval s tým, že v jeho domovskej krajine bude čeliť vážnemu zhoršeniu zdravotného stavu prípadne aj predčasnej smrti.

Koncentrácia jemných častí v ovzduší v Bangladéši predstavuje 6-násobok maxima, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Podobných prípadov bude pravdepodobne pribúdať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd