Znepokojivá štúdia: Hladina morí stúpne do roku 2300 o 1 m

Znepokojivá štúdia: Hladina morí stúpne do roku 2300 o 1 m
Veronika Salayová

Podľa najnovších štúdií bude hladina morí naďalej stúpať, aj napriek snahe členských krajín, ktoré sa prisľúbili dodržovať Parížsku dohodu o zmene klímy.

Štúdia Oregonskej štátnej univerzity, ktorá bola uverejnená v utorok v zborníku Národnej akadémie vied, skúmala o koľko by sa zvýšila hladina morí z emisií uhlíka, ktoré prisľúbila Parížska dohoda.

Výpočty vedcov boli znepokojivé, informuje cnet. Preukázali totiž, že hladina morí by do roku 2300 mala stúpnuť až o jeden meter, a to aj napriek stanoveným cieľom Parížskej dohody, ktorej hlavným cieľom je bojovať proti globálnemu otepľovaniu.

Parížska dohoda vznikla za účelom spojenia krajín obmedziť emisie skleníkových plynov a docieliť, aby nárast globálnej priemernej teploty bol výrazne pod hranicou 2 °C oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou.

Prehrievanie Zeme totiž spôsobuje topenie ľadovcov, najmä Grónska a Antarktídy, ktoré do značnej miery prispievajú k nárastu hladiny morí.

Ak by došlo k najhoršiemu scenáru, metropoly ako Londýn, Šanghaj či New York by mohli byť nenávratne zaplavené, čo by viedlo k obrovskej masovej migrácii.

Vedci tvrdia, že približne polovicu očakávaného stúpania hladiny mora možno pripísať piatim najväčším znečisťovateľom na svete, a to USA, Číne, Indii, Rusku a Európskej únii. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd