Znepokojivé čísla: Koľko plastového odpadu vyprodukujeme?

Veronika Salayová

Odborníci na plastové znečistenie prišli so šokujúcimi číslami ohľadom vyprodukovaného odpadu. Podľa najnovších štúdií a výskumov do roku 2040 budeme mať 1,3 miliardy ton plastového odpadu.

Štúdia v odbornom časopise Science prišla s veľmi znepokojivým zistením v súvislosti so znečistením nášho prostredia plastovým odpadom. Do roku 2040 môže plastové znečistenie v oceánoch a na súši predstavovať presah vyše 1 miliardy ton.

Vedci sledovali výrobu, používanie a zbavovanie sa odpadu vo svete a následne vytvorili model pre predpoveď budúceho znečistenia plastmi. Ak sa nezmenia trendy vo zvyšovaní výroby plastov vo svete, tak výsledky štúdie počítajú s číslom okolo 1,3 miliardy ton plastového odpadu na našej planéte, čo je alarmujúce číslo, varujú vedci.

Toto číslo je však ešte do istej miery možné zvrátiť. Kľúčom je zníženie výroby plastového materiálu, vyššia miera recyklácie, nahradenie plastov inými materiálmi a pod.

Kroky, ktoré by mala medzinárodná komunita prijať, by podľa vedcov mali zahŕňať zníženie nárastu výroby plastov, nahradenie plastov kompostovateľnými materiálmi, navrhovať recyklovateľné obaly či rozšíriť zber odpadu a pod.

Ako však model tejto štúdie ukázal, aj po podniknutí možných krokov je pravdepodobné, že budeme mať do roku 2040 stále približne 700 miliónov ton plastového odpadu.

Zmena sa zrejme neudeje v krátkom časovom horizonte, ale malými postupnými krokmi je možné znížiť predbežné odhady odborníkov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd