Znepokojivé výsledky: Mikroplasty sa našli v ľudskej krvi u väčšiny testovaných

Veronika Salayová

Holandskí vedci po prvý raz objavili prítomnosť mikroplastov v ľudskej krvi. Medzi ľuďmi, ktorých testovali, sa plastové častice našli takmer u 80 %. Ide o veľmi znepokojivé výsledky, ktoré u vedcov vzbudzujú veľké obavy. 

Vedci analyzovali vzorky krvi od 22 anonymných darcov, z ktorých všetci boli zdraví dospelí. V 17 z nich našli plastové častice, informuje The Guardian.

Nový výskum bol publikovaný v časopise Environment International a upravil existujúce techniky na detekciu a analýzu častíc s veľkosťou až 0,0007 milimetra. Niektoré zo vzoriek krvi obsahovali dva alebo dokonca tri druhy plastov.

Polovica vzoriek obsahovala PET plast, ktorý sa bežne používa vo fľašiach od nápojov. Jedna tretina z nich obsahovala polystyrén – používaný na balenie potravín, ako aj iných produktov.

Polyetylén sa našiel v štvrtine vzoriek krvi a táto zložka sa používa na výrobu plastových tašiek. 

V našich telách kolujú mikroplasty

„Naša štúdia je prvým dôkazom toho, že v našej krvi sú molekuly polymérov. Ide o prielom,“ povedal profesor Dick Vethaak, ekotoxikológ zo Free University of Amsterdam pre The Guardian.

Profesor zároveň dodal, že je potrebné rozšíriť rozsah výskumu a zvýšiť počet pokusov, ako aj počet posudzovaných polymérov. 

„Obava je určite opodstatnená. Molekuly sú v našej krvi a sú transportované po celom tele,“ povedal Vethaak. Ako priznal, skoršie štúdie na túto tému ukázali, že obsah mikroplastov vo výkaloch dojčiat je 10-krát vyšší ako u dospelých. 

Objav ukazuje, že mikroplastové častice sa môžu pohybovať po našom tele a častice sa môžu usadiť v našich orgánoch Doteraz nie je známe, aký majú vplyv na zdravie ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd