Zničujúci asteroid môže naraziť do Zeme. Pôvodné výpočty sa mýlili

Veronika Salayová

Astronómovia najprv zrážku s polkilometrovým asteroidom Apophis v roku 2068 vylúčili. Vo svojich výpočtoch sa zrejme pomýlili a šanca na zrážku predsalen existuje...

Asteroid Apophis je dlhý približne polkilometra a nebezpečne blízko okolo našej zeme bude prechádzať v roku 2068. Prvotné výpočty zrážku jednoznačne vylúčili, ale podľa vedcov Davida Tholena a Davida Farnocchia z Havajskej univerzity došlo vo výpočtoch k chybe. 

Na virtuálnej konferencii Americkej astronomickej spoločnosti upozornili, že terajší výpočty obsahujú chybu, pretože nepočítali s tzv. Jarkovským efektom.

Efekt, nazvaný po ruskom fyzikovi Ivanu Osipovičovi Jarkovskym, vychádza z toho, že asteroid vyžaruje teplo silnejšie na pologuli v tieni, než na tej, ktorá je nasmerovaná k Slnku, a to mierne mení jeho obežnú dráhu.

Dvojica astronómov Tholen a Farnochia vypočítali, že tento jav priblíži dráhu asteroidu o 170 metrov ročne k Zemi, čo zvyšuje riziko, že naša planéta si nakoniec svojou silnou gravitáciou vesmírny objekt pritiahne.

„Keď Jarkovského efekt zapracujete do modelu trajektórie asteroidu, scenár vplyvu v roku 2068 je stále v hre,“ upozornil Tholen počas svojej prezentácie na konferencii.

Pravdepodobnosť zrážky je stále veľmi nízka, avšak nie je nulová. Apophis pritom predstavuje objekt, ktorý sa nedá podceňovať. Má veľkosť približne troch futbalových ihrísk. 

Ak by narazil do Zeme, vyvolal by výbuch o sile nemenej 1151 megaton TNT. Pre porovnanie, najničivejšie atómová bomba, ktorú kedy ľudstvo odpálilo, explodovala silou necelých 60 megaton.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd