Zoznam mien pre hurikány sa minul. Prvá níž Alfa zasiahla Portugalsko

Peter Minárik

Portugalsko má za sebou pomerne hlučnú noc. Z Atlantiku sa tu totiž dostala tlaková níž, ktorá mala tropické vlastnosti a priniesla silný vietor a výdatné zrážky.

Nad Atlantikom je tohtoročná hurikánová sezóna mimoriadne aktívna. Tvorí sa jedna tropická níž za druhou. Hurikánová sezóna ešte nekončí a zoznam mien, pre pomenovanie hurikánov a tropických cyklónov sa minul.

Posledné meno pridelili ešte v piatok búrke Wilfred. Následne sa nad východným Atlantikom začala formovať nová cyklóna a meteorológovia museli siahnuť po záložnom pláne.

Ak sa zoznam mien hurikánov pre aktuálnu sezónu minie, tak sa začnú používať písmená gréckej abecedy.

Toto sa naposledy stalo v roku 2005, kedy sa vyskytlo rekordných 27 tropických búrok s názvami veľmi známymi hurikánmi Katrina, Rita, či Wilma.

Alfa, ako pomenovali meteorológovia tropickú búrka, západne od Portugalska sa však vydala nad Europu. Počas noci bičovalo pobrežie Portugalska veľmi nepriaznivé počasie.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tormenta Tropical #Alpha, se formó frente a las costas de #Portugal 🇵🇹 originando mares furiosos en #Peniche, ciudad costera de Portugal Créditos 🎥 Meteo Trás-os-Montes - Portugal

Príspevok, ktorý zdieľa Rodrigo Contreras (@alertaroj),

V Portugalsku sa okrem silných búrok, ktoré dokonca vyprodukovali aj tornádo vyskytli aj silné nárazy vetra. 

Aktuálne však níž Alfa už nemá tropické vlastnosti, no naďalej prináša intenzívne lejaky, predovšetkým na juh Francúzska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd