Zrážky dorazia najskôr v závere týždňa. Očakávajú sa búrky ale aj dážď

Ľubomír Franko

Ďalších zrážok by sme sa mali dočkať už čoskoro, v závere týždňa. Suché počasie pretrváva na Slovensku už veľmi dlho. Zrážok sme sa dočkali naposledy  v nedeľu, kedy nevýrazný studený front ,,pokropil" západ a juh stredného Slovenska. 

Suché počasie trápi značnú časť Slovenska. Podľa posledných analýz portálu Interuscho.cz panuje výrazné sucho aspoň na 63 % územia Slovenska, z čoho pri 14,2 % ide o výnimočné sucho a na 6,5 % plochy územia panuje až extrémne sucho.

zdroj: Intersucho.cz
zdroj: Intersucho.cz

Zrážok sme sa dočkali počas nedele, kedy cez naše územie postúpil studený front. Ten ale veľa zrážok nepriniesol a naviac neboli ani plošnejšie. Vyskytli sa najmä na juhu Trenčianskeho kraja, na severe Nitrianskeho kraja a v Banskobystrickom kraji.

Cez víkend môžu doraziť búrky a dážď

Počas zvyšku pracovného týždňa sa žiadna veľká zmena v počasí konať nebude. Až do piatku nás bude ovplyvňovať chrbát vysokého tlaku vzduchu a pozorovať budeme slnečné a stabilné počasie.

S príchodom víkendu by sa ale v oblasti Baltského mora mala prehĺbiť tlaková níž, po ktorej zadnej strane by mal do strednej Európy postúpiť studený front. 

Po zadnej strane tlakovej níže k nám prenikne studený vzduch, zdroj: WXcharts
Po zadnej strane tlakovej níže k nám prenikne studený vzduch, zdroj: WXcharts

Na fronte sa môžu vyskytnúť početné búrky, prípadne aj plošnejšie zrážky. Cez Slovensko by mal postupovať počas soboty a nedele. 

Vyhliadky na budúci týždeň sú čo sa týka zrážok optimistické. Toto obdobie je síce ešte ďaleko, no viaceré modely sa zhodujú na vlhkejšom charaktere počasia.

Rozmedzie mesiacov tak môže priniesť do strednej Európy a na severný Balkán početnejšie zrážky, no zatiaľ to nemôžeme predpovedať ani s vyššou pravdepodobnosťou a ostáva nám len dúfať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd