Dnes večer dorazí studený front

Ľubomír Franko

Počasie počas uplynulých dní ovplyvňovala tlaková výš, po ktorej zadnej strane k nám vo výškach prúdil teplý vzduch, následkom čoho sa vytvorila inverzná teplotná vrstva. Pozorovať sme tak mohli hmly a nízku oblačnosť, ktorá sa často udržala aj po celý deň. 

Počas dnešného dňa očakávame prevažne veľkú oblačnosť a opäť sa budú vyskytovať hmly či nízka oblačnosť. Popoludní a večer sa do našej oblasti nasunie studený front, ktorý sa začne vlniť. Vo večerných hodinách očakávame prerušenie inverznej vrstvy a postupne začne na mnohých miestach pršať, snežiť bude spočiatku len na horách. V noci na nedeľu začne hranica sneženia klesať. 

V nedeľu ráno začne za studeným frontom do našej oblasti prúdiť studený morský vzduch a postupne sa ochladí. V nedeľu ráno sa bude hranica sneženia pohybovať už na úrovni 500 metrov a najmä v severných okresoch sa očakáva sneženie. Oblasti okolo a pod 500 m n.m. musia rátať so zrážkami zmiešanými či kvapalnými. Zrážky budú počas dňa ustávať a postupne sa od západu oblačnosť zmenší. 

Maximálne denné teploty dosiahnu dnes +5 až +10°C, na juhozápade do +12°C. V nedeľu sa vyšplhajú teploty len na +3 až +8°C, na Kysuciach, Orave a Liptove bude ešte chladnejšie, len okolo 0°C. 

Do nedele večera môže vo vysokých polohách nad 1000 metrov napadnúť 15 až 25 centimetrov čerstvého snehu. Polohy nad 500 metrov obdržia 2 až 10 cm, pričom bude platiť, že s narastajúcou nadmorskou výškou bude vyššia aj výška snehu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Zajtra
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd