VYHLIADKA na jún 2024: Prvý letný mesiac je za rohom. Čaká nás veľmi TEPLÉ počasie. Kedy?

VYHLIADKA na jún 2024: Prvý letný mesiac je za rohom. Čaká nás veľmi TEPLÉ počasie. Kedy?
Veronika Salayová

O pár dní tu máme prvý letný mesiac v tomto roku. Mnohí sa na leto veľmi tešia, iní ho obľubujú už menej. Tak či tak − leto je za rohom. Aké sú vyhliadky na jún? Prognózy naznačujú, že tento kalendárny mesiac bude nadpriemerne teplý. 

Budúci týždeň privítame ďalšie ročné obdobie − 1. júna totiž začína meteorologické leto. S ním sa nám spájajú dovolenky, voda aj vytúžený oddych, ale aj vysoké teploty, pot a dusno. Niektorí ho milujú, iní skôr trpia. 

My sme si pre vás pripravili vyhliadku na tohtoročný jún, ako ho aktuálne vidia predpovedné numerické modely ECMWF, ktorý sa považuje za jeden z najspoľahlivejších, čo sa dlhodobých prognóz týka.

Tieto prognózy naznačujú, že na Slovensku máme pred sebou nadpriemerne teplý jún. Čo to presne znamená?

týždňové anomálie v posledný júnový týždeň
teplotná anomália v posledný júnový týždeň, zdroj: ECMWF

Druhá polovica júna bude teplejšia

V júni bude o niečo teplejšie, ako je dlhodobý priemer. Anomálie teplôt naznačujú, že približne o 1 °C bude teplejšie, ako je normál pre tento mesiac. 

 
 

Všetky štyri týždne budú mierne teplotne nadpriemerné, avšak druhá polovica júna sľubuje už aj vysoké horúčavy s teplotami nad +30 °C na väčšine nášho územia. 

Kým začiatok júna prinesie ešte znesiteľné teploty, od približne 17. júna začnú teploty narastať a udrú prvé horúčavy. Táto vlna horúčav by mala vydržať až do konca mesiaca. 

Koľko bude zrážok? Bude v júni aj veterno?

Čo sa týka zrážok, tých bude nad Slovenskom dostatok a budú sa pohybovať v rámci dlhodobého priemeru, resp. očakávajú sa len veľmi mierne suché podmienky v našej oblasti. 

Ani veľmi veterného počasia sa báť v júni nemusíme. Odchýlka rýchlosti vetra od normálu naznačuje, že jún veterný v priemere nebude, ba práve naopak. Bude o niečo menej veterný, než je dlhodobý normál.

odchýlka rýchlosti vetra
odchýlka rýchlosti vetra pre jún, zdroj: iMeteo
 

Na záver treba dodať, že dlhodobé predpovede nie sú úplne spoľahlivé, ale skôr orientačné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Zajtra
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Sobota
Búrky
30 °C / 12 °C
Paulína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd