Víkend hrozí extrémnymi mrazmi

Peter Minárik

Nuda v počasí tento týždeň rozhodne nebude, ba priam naopak. 1. decembrom začína obdobie meteorologickej zimy a tá začne teda výrazne. V noci na štvrtok začne na mnohých miestach snežiť, avšak sneh sa udrží len na severe. V týchto oblastiach bude intenzívne snežiť a do piatka tu môže napadnúť niekoľko desiatok centimetrov snehu.

Počas víkendu však dôjde k ustáleniu počasia. Do našej oblasti sa totiž rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý prinesie zmenšenú oblačnosť. Predpoveď na víkend naznačuje, že počas soboty by sa oblačnosť na našom území mala začať zmenšovať a postupne sa oblačnosť popretŕha na jasnú až polooblačnú oblohu. Nakoľko na severe bude ležať snehová pokrývka, tak kombinácia snehovej pokrývky s vyjasnením v studenom arktickom vzduchu je veľmi vhodná na citeľné ochladzovanie počas noci. S tým počítajú aj numerické modely, z ktorých najdramatickejšie ochladenie očakáva svetový model GFS. Zatiaľ čo na väčšine územia sa v noci na nedeľu očakáva pokles teplôt na -4 až -10°C, tak na severe bude teplota klesať výrazne pod -10°C a pokles teplôt nemusí zastaviť ani hranica -20°C. V dolinách a v kotlinách pri utíšení vetra a pri vyjasnení by mohlo byť aj pod -20°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd