SNEŽENIE po Veľkej noci prinesie aj 20 cm

Peter Minárik

Už v utorok sme Vás informovali o očakávaniach a prepočtoch numerického modelu ECMWF, ktorý v období od 19. do 20. apríla očakáva na Slovensko návrat zimy a snehu. Pre severné Slovensko odhadol, že napadnúť môže aj pol metra snehu. Predpoveď to bola včasná a jej pravdepodobnosť nižšia. Zdalo sa, že ide o výstrel a extrém numerického modelu. No s odstupom niekoľkých dní a opätovných prepočtov to vyzerá tak, že zima po Veľkej noci na Slovensko skutočne udrie.

Ensemblová predpoveď sa totiž začína prikláňať k sneženiu a k chladnému počasiu po Veľkej noci. Novinkou však je, že na snežení sa nezhoduje už len jeden model, ale podobní situáciu očakávajú už aj ďalšie numerické predpovedné modely. Na ukážke nižšie môžete vidieť, čo presne sa očakáva.

 

Nad Balkánom by sa mala prehĺbiť tlaková níž. Tá sa už vo štvrtok 20.4 nasunie nad Ukrajinu. Jej poloha bude pomerne vhodná. Prúdenie okolo tlakovej níže je totiž proti smeru hodinových ručičiek a tak sa k nám začne dostávať studený vzduch zo severu. Súčasne blízkosť tlakovej níže, ktorej stred sa očakáva nad Ukrajinou prinesie dostatočnú vlhkosť. Studené prúdenie a vlhkosť je tak predpokladom pre snehové zrážky.

Prílev studeného vzduchu by nad naše územie mal vrcholiť vo štvrtok 20.4. Predpoveď na štvrtok očakáva na našom území prevažne zamračené počasie s dažďom a s teplotami od +3 do +8°C, na severe len slabo nad nulou a práve tu bude situácia najzaujímavejšia.

Sever totiž bude najvýraznejšie v studenom vzduchu. Hranica sneženia by sa mala pohybovať vo štvrtok na úrovni 400 m n.m., na severe aj nižšie. Na severe by tak na mnohých miestach malo snežiť, pričom sneženie by malo byť aj výdatnejšie. 

V nižších polohách ako Liptovský Mikuláš, či Poprad by mohlo napadnúť okolo 10 cm nového snehu, no v  krajných severných okresoch ako Námestovo, Trstená, či Bardejov by mohlo napadnúť aj viac než 20 cm snehu. Snehové vločky by sa v noci na štvrtok mohli objaviť aj v nížinách, vrátane Bratislavy.

Situáciu budeme aj naďalej sledovať, no dnes je viac pravdepodobnejší variant, že po Veľkej noci sa k nám zima a sneženie opäť vrátia. V ktorých oblastiach by malo snežiť si pozrite na mapách, ktoré nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd