Rekordné sucho na Pyrenejskom polostrove

Ľubomír Franko

Na mnohých miestach Pyrenejského polostrova sa momentálne vyskytujú rozsiahle požiare, z ktorých dym prúdi ďaleko do severnej Európy. Jedným z dôvodov vzniku týchto požiarov je bez pochýb prechod hurikánu Ophelia, západne od polostrova. Pred hurikánom Ophelia sa od juhu vytvorilo silné južné prúdenie, ktoré okrem iného prinieslo do oblasti západnej Európy aj množstvo prachu zo Sahary.

Silný vietor a vysoké teploty prispeli k rozširovaniu týchto požiarov. Sucho panuje aj v Taliansku, no narozdiel od Talianska, v Španielsku a Portugalsku je situácia kritická. Krajiny Pyrenejského polostrova, najmä Portugalsko neobdržali žiadne výraznejšie zrážky už ani počas septembra, nehovoriac o pokračovaní suchého obdobia počas prvej polovice októbra. Klimatológovia hovoria, že niektoré miesta v Portugalsku zažívajú najväčšie suchá za posledných minimálne 100 rokov. 

Extrémne sucho eviduje napríklad priehrada Vigia v regióne Alentejo. Priehrada je momentálne naplnená len na 11%, čo sa od jej postavenia ešte nikdy v histórii nestalo. Takmer 80% rozlohy Portugalska zažíva mimoriadne až extrémne sucho. Extrémne sucho panuje aj v Španielsku, kde sa zásoby vody prepadli pod úroveň 40%. Takéto sucho je v krajine najväčšie za posledných 20 rokov. Najhoršie je na tom oblasť Galicia, ktorá zažíva najsuchší rok v histórii meraní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd