Búrky, ktoré sa prehnali cez Česko, priniesli so sebou vzácne blesky

Zuzana Macháčová

Počasie v Európe je veľmi búrlivé. V mnohých krajinách sa vyskytli nezvyčajné búrky. Pre toto ročné obdobie nie sú veľmi typické. Avšak naše územie sa nachádza v silnom severozápadnom dynamickom prúdení, v ktorom sa stýkajú a premiešavajú jednotlivé vzduchové hmoty. 

Posledný zimný mesiac priniesol so sebou veľmi zaujímavé počasie. Včera sa na Slovensku vyskytli búrky, ktoré neboli veľmi intenzívne a silné. Tvorili sa v okolitých oblastiach Nitry.

Prvé búrky sa dokonca vyskytli na pobreží Severného mora v Nemecku. Následne sa presúvali cez Nemecko a Poľsko pozdĺž českej hranice smerom k nášmu územiu. Avšak najaktívnejšie búrky sa prehnali Nemeckom. 

Aj noc v Čechách bola búrlivá. V hlavnom meste vyčíňala poriadna fujavica, ktorú sprevádzali blesky. Najaktívnejšia búrka bola severne od Plzne. Najviac sa blýskalo v oblasti veterných elektrární a vysielačov. 

Tvorba vzácnych bleskov v zime

Pre vznik bleskov v zimnom období vytvárajú vhodné podmienky najmä veterné turbíny, vysielače alebo niektoré budovy, v kombinácii s padajúcimi snehovými zrážkami a nízkou oblačnosťou. 

Typické sú aj blesky, ktoré smerujú nahor. Ide teda o blesk smerujúci z objektu späť do oblaku. Pri detekcii takýchto bleskov, sa následkom vetvenia javí jeden blesk ako skupina viacerých bleskov. 

Ako môžeme vidieť na obrázku, takéto nezvyčajné a vzácne blesky boli zaznamenané aj v mnohých častiach Čiech. Ako napríklad Čižebná, Dammov, Kleť, Pavlov, ale aj v okrese Jihlava v obciach Vežnice a Kámen. 

Nezvyčajné blesky zaznamenané v Česku, zdroj Blitzortung
Nezvyčajné blesky zaznamenané v Česku, zdroj: Blitzortung
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd