Oceány v roku 2022 boli teplejšie ako kedykoľvek predtým

Zuzana Macháčová

V roku 2022 bola voda v oceánoch najteplejšia za posledné roky. Tím vedcov analyzoval údaje z rokov 1958 až 2022. Ich cieľom bolo zistiť, aký vplyv má zmena klímy na vodné ekosystémy. Ukázalo sa, že každým rokom sa problém zhoršuje. 

Rok 2022 sa v mnohých situáciách ukázal ako rekordný. V niektorých krajinách vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska a Španielska to bol najteplejší rok v histórii. Ako ukazuje štúdia uverejnená v časopise Advances in Atmospheric Sciences, klimatické zmeny si vyberajú svoju daň aj na oceánoch, ktoré pokrývajú našu planétu.

Medzinárodná skupina vedcov analyzovala archívne hodnoty tepla a slanosti oceánov, ktoré zaznamenali dve výskumné centrá, a to Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) a Čínska akadémia vied (CAS).

Údaje boli z rokov 1958 až 2022 a pokrývali hornú vrstvu oceánov, od hladiny až do hĺbky 2 000 metrov. Na ich základe vedci vypočítali, koľko tepelnej energie sa dostalo do oceánov v roku 2022 v porovnaní s hodnotami z predchádzajúcich rokov.

Údaje z oboch centier potvrdili, že v roku 2022 sa do povrchovej vrstvy oceánov dostalo rekordné množstvo tepelnej energie. Lijing Cheng z CAS, hlavný koordinátor štúdie, vysvetľuje: „Otepľovanie stále pokračuje, čo je zrejmé z rekordných hodnôt tepelnej energie prúdiacej do oceánov. Hodnota slanosti oceánov tiež kolíše medzi extrémnymi hodnotami. To znamená, že slané oblasti sa stávajú slanšími a sladké oblasti sladšími, čo ovplyvňuje hydrologický cyklus.“

Straty pre človeka a životné prostredie

Obrovské množstvo tepelnej energie, ktoré sa dostáva do oceánov, má obrovský vplyv na fungovanie morských ekosystémov. Okrem toho, že zhoršujú zmeny slanosti vody, prispievajú aj k zvýšenej stratifikácii oceánskych vôd, t. j. k ich rozdeleniu na vrstvy s rôznou teplotou a chemickým zložením. 

Tento proces môže narušiť výmenu uhlíka a kyslíka medzi hlbšími a plytšími vrstvami vody, a to v konečnom dôsledku vedie k vzniku mŕtvych zón, miest s nedostatkom kyslíka, kde sa nemôže rozvíjať život.

Vedci zdôrazňujú, že znížená biodiverzita vodných ekosystémov a strata cenných druhov je spojená nielen s biologickými stratami, ale aj s ekonomickými stratami, najmä v komunitách, ktorých živobytie závisí od rybolovu. Niektoré miesta na zemeguli už pociťujú prvé vplyvy nadmerného otepľovania oceánov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd