Počet obetí prudko narastá. Zemetrasenie v Turecku a Sýrii už má viac ako 200 obetí

Veronika Salayová

Počet obetí po zemetrasení, ktoré v pondelok ráno zasiahlo Turecko a Sýriu, vzrástol na viac ako dvesto. Táto bilancia však stále nie je konečná a pravdepodobne strmo porastie.

Hraničnú oblasť medzi Tureckom a Sýriou zasiahlo dnes nadránom mimoriadne silné zemetrasenie, ktoré dosiahlo silu 7,8 magnitúdy. Po ňom nasledovala séria ďalších silných dotrasov. 

Zemetrasenie zasiahlo juhovýchodné Turecko dnes o 04:17 miestneho času. Epicentrum sa nachádzalo neďaleko tureckého mesta Gaziantep a hypocentrum bolo v hĺbke 17,9 km.

Podľa tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD zemetrasenie zabilo v siedmich tureckých provinciách najmenej 76 ľudí a 440 osôb bolo zranených. 

Medzitým sa však počet obetí v Sýrii vyšplhal na viac ako 100, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa úradu utrpelo zranenie najmenej 516 ľudí.

Prioritou je vyslobodiť preživších spod sutín

Bilancia však ešte porastie. Pod ruinami domov a budov je množstvo ľudí. Prioritou oboch zasiahnutých krajín je teraz vyslobodiť ľudí zasypaných sutinami. Záchranné tímy sa pri hľadaní preživších v troskách navyše musia vysporiadať so silným dažďom a snehom, ktoré im situáciu značne sťažujú. 

Sýrske štátne médiá informovali, že sa niektoré budovy zrútili v severnom meste Aleppo a v centrálnom meste Hamá. V Damasku sa otriasali budovy a mnoho ľudí vyšlo v strachu do ulíc. Zemetrasenia boli také silné, že ich bolo cítiť až v Káhire či dokonca na Cypre. 

Americký prezident Joe Biden nariadil vládnej agentúre pre humanitárnu pomoc USAID a ďalším federálnym vládnym partnerom, aby posúdili možnosti pomoci na zemetrasenie v najviac postihnutých oblastiach Turecka a Sýrie.

Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina je pripravená poskytnúť Turecku potrebnú pomoc, napísal prezident na Twitteri

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd