Teploty vrcholia. Už o CHVÍĽU príde k výraznej zmene počasia na Slovensku

Peter Minárik

Slovensko v uplynulých dňoch zažívalo mimoriadne teplé, jarné počasie s množstvom slnečných lúčov. To sa však už čoskoro na našom území zmení. K Slovensku sa blíži studený front, ktorý už prinesie zmenu.

V týchto chvíľach na našom území vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, vďaka ktorému sa teploty dostávajú na poriadne vysoké hodnoty. Tie už dosiahli svoj vrchol.

Predbežne bola najvyššia teplota zaznamenaná v Mužli, kde sa dostala až na +22,2 °C. Na mnohých miestach Podunajskej a Východoslovenskej nížiny však teplota vystúpila nad +20 °C.

Teploty už vyvrcholili a v týchto chvíľach začínajú na našom území klesať. Môže za to pribúdajúca oblačnosť studeného frontu, ktorý už čoskoro začne ovplyvňovať počasie na Slovensku.

Studený front búrky neprinesie

Za studeným frontom, ktorý už čoskoro začne ovplyvňovať počasie na našom území, sa natláča chladnejší vzduch a pred ním vrcholí príliv teplého vzduchu.

Pri vhodných podmienkach by sa na studenom fronte tvorili búrky, avšak konvekcia je zastavená. Bráni jej oblačnosť, ktorá je už nasunutá nad celým Slovenskom a tým je limitujúca labilita vzduchu. Studený front tak búrky neprináša, ani na Slovensko neprinesie, ale už o chvíľu prinesie zrážky.

Tie sa aktuálne vyskytujú na mnohých miestach Rakúska, Česka či Poľska. Nad Slovensko by mali prvé zrážky prísť po 17:00 hod. od severozápadu. Do večera treba so zrážkami počítať na viacerých miestach, no výraznejšie zrážky dorazia až v nočných hodinách, kedy počasie ovplyvní ďalšie zrážkové pole presúvajúcej sa tlakovej níže.

V nočných hodinách treba na takmer celom našom území počítať s oblačným a upršaným počasím. Zrážky by sa ešte v ranných hodinách mali objavovať na východe územia, kde bude výraznejší dážď ustávať.

Ani zajtra počas dňa sa však bez zrážok neobídeme. Najzaujímavejším javom však budú búrky a následné ochladenie.

Víkend prinesie búrky

Počas víkendu sa treba pripraviť na premenlivé počasie, pričom najmä počas soboty treba počítať s búrkami. Tie sa budú tvoriť v početnej miere nielen u nás, ale prakticky aj v celej strednej Európe. Spôsobí to veľmi dynamické počasie, keďže nad náš kontinent sa začne natláčať studená, pôvodom arktická vzduchová hmota od severu.

Tú však na teplotách cez víkend ešte nepocítime. Víkendové teploty sa budú pohybovať v intervale +11 až +18 °C, čo je ochladenie oproti dnešnému dňu len nezanedbateľné.

Oveľa výraznejšia zmena počasia však príde v nedeľu, kedy sa nasunie ďalšia tlaková níž a táto tlaková níž prinesie ZLOM počasia. Na Slovensko totiž vráti zimu. O blížiacej sa zime sa viac dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd