Uruguay trápi sucho. Do pitnej vody už musia primiešavať slanú vodu

Uruguay trápi sucho. Do pitnej vody už musia primiešavať slanú vodu
Veronika Sádovská

Uruguajčanov trápi sucho. Do pitnej vody z kohútika už musia primiešavať aj slanú vodu.

Hlavné mesto Uruguaja. Montevideo, je na tom s pitnou vodou veľmi zle. Nádrž, ktorá napája potrubie celého 1,3 miliónového mesta má kapacitu už len na pár dní.

Krajina prežíva historické sucho a taký nedostatok vody tam nemali posledných 74 rokov.

Dodávky vody ohrozili tisícky domácností

Sucho zasiahlo dodávky vody pre tisícky domácností a zhoršilo aj kvalitu tejto životodarnej tekutiny.

Vanessa Fleitasová, obyvateľka Montevidea, povedala pre agentúru Reiters, že už sa spoliehajú jedine na dážď. Škola jej dcéry musela prerušiť vyučovanie práve kvôli nedostatku vody.  Zďaleka nie je jediná. Desiatky nielen škôl, ale aj ďalších inštitúcií svoje prevádzky museli uzavrieť.

Rekordne nízka hladina nádrže

Hladina vody v nádrži Paso Severino, ktorá zásobuje polovicu obyvateľov Uruguaja (teda takmer 2 milióny ľudí), je na historicky najnižšej úrovni. Podľa štátnej vodárenskej spoločnosti Obras Sanitarias del Estado (OSE) je nádrž naplnená na neuveroteľných len 5%.

Reálne ide o 3 milióny metrov kubických vody. Bežná úroveň je 60 miliónov a len k zásobovaniu hlavného mesta treba denne 650 000 metrov kubických vody.

Zrážky neprichádzajú

Aktuálne tam za posledné dni spadlo len zanedbateľné množstvo zrážok.

Podľa meteorológov by bolo potrebných aspoň 50 mm denne niekoľko týždňov, aby sa hladina v nádrži začala zvyšovať. Takýto silný dážď však v najbližších dňoch ale nečakajú.

Zvýšil sa predaj balenej vody

Úrady znížili limity pre chlór a sodík vo vode z kohútikov. To im umožnilo pridávať do potrubia aj morskú vodu z ústia rieky Rio de la Plata. Občania tak ale prestali dôverovať pitnej vode a začali oveľa viac nakupovať tú balenú.

Množstvo sodíka dosiahlo hranicu 421 mg, čo je viac ako dvojnásobok odporúčaného množstva WMO a o 50% viac ako boli doterajšie limity v tejto v krajine.

Takáto voda môže zhoršiť zdravotný stav ľudí s vysokým tlakom, bolesťami hlavy a pre tých, ktorí dodržujú nízkoslanú diétu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd