VIDEO: Lavína v Himalájach zasypala zahraničných turistov. Zomreli pri tom dvaja Poliaci

Dominik Cenkner

Hory bývajú zradné. Presvedčila sa o tom aj skupinka zahraničných turistov, ktorí sa vybrali užiť si zimu do Himalájí. Dvaja z nich prišli o život.

Lavína zasypala v stredu v indickom Kašmíre dve desiatky zahraničných turistov. Tí sa tam vydali užiť si zimu.

Záchranári vyslobodili 19 ľudí, ktorí neutrpeli žiadne vážne zranenia, také šťastie ale nemali dvaja Poliaci. Štyridsiatnici Adam a Krzysztof pod snehom zahynuli.

V stredu vyrazila skupina cudzincov lyžovať spolu so sprievodcami. Popoludní sa ale v mieste odtrhla obria lavína, ktorá všetkých pochovala pod snehom.

„Bola zorganizovaná veľká záchranná operácia," povedal podľa poľského webu Fakt šéf kašmírskej polície Vijay Kumar s tým, že sa nepodarilo zachrániť dvoch Poliakov.

Zahynuli dvaja kamaráti

Jedným z mŕtvych je 43-ročný bývalý pilot Krzysztof, ktorý po sebe zanechal manželku a dve malé deti. Pre tých bola založená finančná zbierka, ktorá by im mala pomôcť v vzniknutej ťažkej situácii.

„Bol to úžasný muž, milujúci manžel Justýny a otec päťročnej Soni a dvojročného Bruna. Rodina, žiaľ, potrebuje materiálnu a finančnú pomoc, aby sa dokázala postaviť na nohy,“ napísal zakladateľ zbierky.

Druhý z Poliakov, 45-ročný Adam, miloval freeride (jazdu vo voľnom teréne, pozn. red.). „Zomrel náš kolega Adam. Bol som s ním jazdiť v japonskom Hokkaide. Možno to neviete, ale Adam bol tiež poľským rekordérom v najdlhšom lete na padáku,“ pripomína jeden z jeho kamarátov.

Pád lavíny zachytilo viacero lyžiarov na videách, ktoré teraz kolujú na sociálnych sieťach. Je na nich vidieť, aká obrovská bola.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd