V piatok a v sobotu sa vráti sneženie aj do nižších polôh

Peter Minárik
Uplynulé dni priniesli na naše územie veľmi vysoké teploty. Teplé počasie však nateraz končí a prichádza zmena.

Niekoľko uplynulých dní mala situáciu na našom území pod kontrolou rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu. Táto mohutná tlaková výš prinášala na naše územie inverzný charakter počasia. Vo výškach tak prúdil teplejší vzduch, zatiaľ čo v nižších polohách sa pod inverznou oblačnosťou udržiavali teploty veľmi nízko.

Pekne sa to dá ilustrovať na včerajších teplotách. Maximálna teplota bola nameraná na Štrbskom Plese, kde teplota vystúpila na jarných +12,4°C, zatiaľ čo medzi najchladnejšie lokality patril Stropkov, Prešov a Košice, kde sa teploty pohybovali na maximálnych hodnotách okolo -2,5°C. Inverzné počasie však nateraz končí, preruší ho studený front.

Príde aj sneženie

Studený front začne svojimi zrážkami ovplyvňovať počasie na našom území už v piatok krátko po poludní. Od severozápadu sa postupne na mnohých miestach nášho územia, predovšetkým však na severe rozprší. Súčasne k nám však začne zatekať chladnejší vzduch od severozápadu po okraji oblasti vysokého tlaku vzduchu.

Sneženie sa spočiatku očakáva len na horách. V priebehu popoludnia a podvečer však hranica sneženia začne pomaly klesať a poklesne na hranicu 500 metrov, na severe sa postupne rozsneží aj v najnižších polohách. 

Studený front dorazí na východné Slovensko až v piatok večer a tu by sa snehové zrážky mali vyskytovať už na celom našom území. 

Nový sneh len na horách

Na nový sneh sa môžu tešiť predovšetkým obyvatelia severu a východu a to nad nadmorskou výškou cca 700 metrov, kde môže pripadnúť niekoľko centimetrov. Všade inde sa sneh bude topiť, nakoľko teploty sa očakávajú výrazne nad nulou. 

V sobotu by sa maximálne teploty na našom území mali pohybovať od +3 do +7°C, na severe len od +1 do +4°C a veľmi podobne to bude aj v nedeľu.

Počasie bude ako na hojdačke

V priebehu nedele sa počasie stabilizuje a vykukne slnko. Počasie totiž začne ovplyvňovať tlaková výš, ktorá sa nad naše územie nasunie od západu. Slnečné počasie však nevydrží dlho. Už na začiatku týždňa sa počasie opäť zhorší, pribudnú zrážky a aj sa rozfúka. 

Ako vidieť na ensembli numerického modelu GFS, tak vývoj počasia je jednoznačný maximálne na nasledujúcich 5 dní. Čo sa bude diať po tom je zatiaľ otázne, no všetko to vyzerá na výrazné zmeny v počasí so striedaním teplejších a chladnejších dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd