Po 130 rokoch sa prebúdza ďalšia nepokojná sopka v Európe

Veronika Salayová

Vulkanológovia vydali výstrahu žltého stupňa pred ďalšou európskou sopkou, ktorá vykazuje známky zvýšenej aktivity. Podľa odborníkov hrozí erupcia.

Sopka na ostrove Vulcano na talianskych Liparských ostrovoch vykazuje posledné hodiny zvýšenú aktivitu, upozorňujú vulkanológovia. 

Odborníci z Národného ústavu geofyziky a vulkanológie, civilnej ochrany a technici z metropolitného mesta Messina vyhodnotili situáciu a vydali varovanie žltej výstrahy. 

Intenzívna aktivita v okolí sopky

Aktivita zaznamenaná v hornej časti sopečného kužeľa je obzvlášť intenzívna a podľa odborníkov by mohla viesť k erupcii sopky.

V okolí sopky totiž dochádza k menším otrasov a z kužeľa sopky sa začalo mierne dymiť.

Národný ústav geofyziky a vulkanológie pritom už do leta pozoruje veľké odchýlky v rôznych parametroch v okolí sopky.

Posledná erupcia v roku 1890

Sopka na Liparských ostrovoch pritom nebola aktívna už vyše storočia, naposledy došlo k erupcii pred vyše 130 rokmi. Trvala od 2. augusta 1888 do 22. marca 1890.

Liparské ostrovy sa nachádzajú severne od Sicílie. Tvorí ich 7 ostrovov vulkanického pôvodu v rámci ostrova Vulcano, kde sa aktuálne zrejme prebúdza sopka z životu. 

V Taliansku je používaný takmer výhradne názov Eolské ostrovy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd