Blíži sa ochladenie.Na severe môže padať sneh

Peter Minárik

Babie leto stále pokračuje. Na našom území naďalej prevláda stabilné počasie pod vplyvom oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ale nie nadlho. Babie leto skončí v nedeľu, kedy cez naše postúpi zvlnený studený front s dažďom. Za týmto studeným frontom k nám začne po okraji tlakovej výše so stredom nad Škandináviou prenikať studený vzduch. Ten sa začne v priebehu víkendu akumulovať na severe Škandinávie a postupne začne jazyk studeného vzduchu prenikať cez Pobaltie nad Poľsko a nad naše územie.

Teploty ešte v nedeľu môžu stúpať na hodnoty okolo +25°C, ale v pondelok už neprekročia hranicu +20°C a vo výškach sa ochladí ešte výraznejšie. Od nadmorskej výšky cca 1500 metrov môže v pondelok aj snežiť.

V nasledujúcich dňoch bude ochladzovanie pokračovať. Už v stredu bude veľmi chladno. Maximálne teploty na našom území vystúpia len na +9 až +15°C, ale na severe bude len od +5 do +9°C. Hranica sneženia poklesne na severe na úroveň okolo 700 až 800 m.n.m, ale aktuálne výstupy numerických modelov očakávajú v noci z utorka na stredu na severe prehánky a pokles hranice sneženia až pod 500 m.n.m. V stredu ráno sa tak prvé snehové vločky môžu objaviť na severe nielen na horách, ale aj v nižších polohách.

Detailnejší vývoj na očakávané počasie si pozrite TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd