Noc na piatok bude veľmi mrazivá

Peter Minárik

Všetci záhradkári by mali byť v strehu. Pred nami je veľmi mrazivá noc a piatkové ráno, ktoré prinesie na mnohých miestach teploty pod bodom mrazu. 

Naše územie sa totiž nachádza v chladnom vzduchu. Súčasne sa však v priebehu dnešného dňa začne od západu nasúvať výbežok vyššieho tlaku, v dôsledku ktorého sa vyjasní, čo dopomôže výraznejšiemu poklesu teplôt. Teploty by nasledujúcu noc mali na našom území klesať na 0 až -6°C. V oblastiach so snehovou pokrývkou však teploty môžu byť ešte nižšie a to až od -6 do -11°C. 

Tieto hodnoty sú už veľmi kritické. Ovocné stromy totiž začínajú kvitnúť a takéto teploty môžu stromy spáliť. Kritické sú hodnoty už pod -2°C. Záhradkári a ovocinári by tak mali podniknúť sériu úkonov, aby zmiernili dopady mrazov.

OCHRANA PRED MRAZOM

Zem sa odporúča chrániť tepelnou fóliou alebo vrstvou drevených pilín. Náročnejšie úkony si však vyžadujú ovocné stromčeky. Na ochranu proti mrazom niektorí záhradkári používajú ľad. Po poklese teplôt pod bod mrazu sa odporúča začať s rozstrekovaním vody. Na stromčekoch sa tak vytvorí ľadová škrupina, ktorá ochráni samotný stromček pred mrazom.

Pomerne často sa tiež využívajú parafínové sviečky. Tie ohrievajú prízemnú vrstvu vzduchu a udržujú tak vyššiu teplotu. Toto riešenie patrí medzi najčastejšie aj medzi našich pestovateľov. 

Ďalšou možnou pomocou je premiešavanie vzduchu a to pomocou turbín. Väčší pestovatelia tiež používajú prelety helikoptérou, ktoré majú podobný efekt.

Naši najväčší pestovatelia na Slovensku používajú parafínové sviečky v kombinácii s preletmi helikoptérou. Sviečky ohrievajú vzduch a prelety stláčajú teplý vzduch smerom k Zemi. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd