Európu zasiahne Sirocco. Teploty dosiahnu 35°

Peter Minárik

Sever Afriky a južnú Európu čaká veľmi teplý záver pracovného týždňa. V oblasti Stredomoria sa totiž vyskytne tzv. Sirocco. Ide o južný vietor, ktorý vzniká nad Saharou. Vietor dosahuje nárazy aj okolo 100 km/h.  Vzniká z teplého, suchého, tropického vzduchu, ktorý je tlakovou nížou tlačený cez Stredozemné more na východ. Teplejší a suchší kontinentálny vzduch sa mieša s chladnejším a vlhšoím vzduchom z morskej cyklóny a vznikajúca cirkulácia sunie zmiešaný vzduch proti smeru hodinových ručičiek naprieč južným pobrežím Európy.


Sirocco vytvára pozdĺž severného pobrežia Afriky prašné a suché počasie. Jeho činnosť môže trvať pol dňa, ale napríklad aj mnoho dní. Mnoho ľudí pri pôsobení Sirocca pociťuje problémy s dýchaním. Zo Sahary sa totiž do ovzdušia dostávajú vysoké koncentrácie piesku, ktoré prichádzajú až do Európy. 

 

V piatok sa v Grécku očakávajú teploty, ktoré môžu stúpať až k +35°C. Na severe Afriky však teploty budú stúpať aj nad +40°C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd