Po 11-tich rokoch zasiahol Floridu hurikán Hermine

Ľubomír Franko
Po dlhých jedenástich rokoch dorazil na pobrežie floridy hurikán. Priniesol až do 300 milimetrov zrážok a silný vietor.

Obyvatelia Floridy nezažili hurikán už dlhú dobu. Po jedenástich rokoch dorazil na severozápadné pobrežie hurikán Hermine. Hermine sa stala hurikánom vo štvrtok, krátko pred polnocou nášho času. Vyvinula sa z tropickej búrky s názvom ,,9,,. Na pobrežie priniesol hurikán extrémne zrážky, záplavy a veľmi silný vietor. Počasie na východnom pobreží USA bude ovplyvňovať do pondelka.

Takmer 300 milimetrov zrážok a vietor o sile 110 km/h

Hermine udrela na pobrežie silou hurikánu oficiálne v piatok ráno, 7:30 stredoeurópskeho letného času (1:30 ráno miestneho času). Asi dve hodiny neskôr stratila nad pevninou prílev vlhkosti z oceánu a zoslabla na tropickú búrku. To však nič neznamená, keďže stále prináša extrémne zrážky na východné pobrežie.

Podľa operatívnych údajov zatiaľ najviac napršalo na stanici Valdosta v Georgii, až 270 litrov na meter štvorcový. V oblasti však stále neprestalo pršať a údaj tak nie je konečný. Na severozápadné pobrežie Floridy priniesol hurikán stály vietor o sile 110 km/h a v nárazoch dosahoval rýchlosť až 140 km/h.

Rozsiahlé záplavy spôsobené búrkovým vlnobitím

Záplavy pri hurikánoch nie sú vždy spôsobené len výdatnými zrážkami. Pobrežné oblasti sú často postihnuté búrkovým vlnobitím. Tento jav je spôsobený najmä silným trvalým vetrom v hurikánoch a tropických búrkach. Vietor, ktorý veje smerom k pobrežiu spôsobuje že voda sa nahromadzuje v pobrežných oblastiach. Hladina dokáže často vystúpiť až o niekoľko metrov. Na zdvihnutie hladiny vplýva taktiež nízky tlak v približujúcom sa strede hurikánu, v oku. Pri nižšom tlaku voda vystúpi vyššie. Tento jav však tvorí len 5% celkovo zdvihnutej hladiny.


Takýto "príliv" pocítili aj obyvatelia Havaju, pri nedávnom prechode hurikánu Madeline. Hladina vtedy stúpla takmer o 3 metre.

RAW: Storm Surge Flooding in Hawaii

This is what storm surge flooding looks like -- Hurricane Madeline brought it to Hawaii and it's expected to be a major issue in Florida as well as Tropical Storm Madeline gets ever closer.

Posted by The Weather Channel on 1. september 2016


Tropická búrka Hermine bude ovplyvňovať počasie až do pondelka

Tropická búrka sa pomaly presúva na severovýchod a prinesie ďalšie zrážky na východné pobrežie USA. Vo viacerých oblastiach môže napršať viac ako 200 milimetrov zrážok. Búrka by mala byť aktívna až do pondelka a potom sa presunie nad Atlantický oceán.

predpokladaný postup a vývoj búrkyočakávaný úhrn zrážok
očakávaný úhrn zrážok, 2-4 palca = 50-100 mm, 4-6 palca = 100-150 mm, 6-10 palca = 150-250 mm

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd