Aká bude tohtoročná zima ? Vyhliadka počasia na zimu 2020/2021

Peter Minárik

Jeseň je už vo svojej polovici a mnohých iste zaujíma, čo sa chystá v zime. Ako to bude vyzerať v Európe s tohtoročnou zimou ? Bude dosť snehu a prídu silné mrazy ? Prvé vyhliadky počasia na tohtoročnú zimu sú už na svete.

Tohtoročná jeseň začala pomerne divoko. Babieho leta sme sa nedočkali, no namiesto toho nás zasiahla séria výdatných dažďov, ktorá nielen na Slovensko, ale aj do okolitých krajín priniesla vlnu povodní.

Počasie sa teraz upokojilo a pomerne stabilné počasie nás čaká až do začiatku novembra. Nič významné by sa diať nemalo, ale aká bude zima ?

Meteorológovia zo serveru Accuweather pomerne pravidelne zverejňujú sezónne predpovede na nasledujúce obdobie a teraz prišli s vyhliadkou na zimu 2020/2021.

Blížiaca sa zima, by sa mala v Európe udržiavať v rámci normálu. Budú však aj štáty, kde bude zima o niečo iná ako počas uplynulých rokov.

V južných častiach Francúzska, Španielska a Portugalska sa očakávajú častejšie tlakové níže ako po minulé roky, čo by malo priniesť daždivejšie a veternejšie počasie.

V Taliansku, v Grécku, či na východe Balkánu sa očakáva taktiež viac zrážok ako po minulé roky. Vo vyšších polohách sa tak očakáva aj snehová nádielka.

Celkovo sa v južných krajinách Európy očakáva viac tlakových níži a búrok, čo prospeje vegetácii. Zimné zrážky totiž v južných štátoch Európy zabezpečujú vlahu po celý rok.

Tlakové níže, ktoré sa budú formovať nad Stredozemným morom by mohli priniesť nebezpečné počasie do severného Talianska a na Balkán, kde je zvýšené riziko povodní.

A čo sneh v Alpách ? Podľa predpovedí by mala byť v Alpách v porovnaní s uplynulými rokmi priemerná snehová pokrývka. Neočakávajú sa tak extrémnejšie, výdatné snehové nádielky, ktoré by mohli zásadne zvýšiť lavínové nebezpečenstvo. Mierne iné to však bude v južných Alpách.

Predovšetkým v talianskych Alpách sa totiž tento rok očakáva o niečo menej snehu ako býva bežné. Viac snehu totiž obdržia lyžiarske oblasti v Taliansku mimo Álp a na juhu Álp sa očakáva skôr suchšia zima.

Vo východnej Európe sa očakáva teplejšia zima ako je bežné, ale rozhodne by tu nemala panovať zima ako minulý rok, kedy priemerná teplota v Moskve bola od decembra do februára o 8 °C vyššia ako je bežné v zime.

Vo zvyšných oblastiach Európy sa očakáva priemerná zima.

očakávaný charakter počasia v zime 2020/2021
očakávaný charakter počasia v zime 2020/2021

Predpovedi amerických meteorológov nahrávajú aj dlhodobé predikcie európskeho numerického modelu ECMWF.

Ten očakáva, že mesiace december, január a február by mali byť ako teplotne, tak zrážkovo na úrovni dlhodobého normálu. Detailnú predpoveď európskeho modelu nájdete pod článkom v galérii.

Tohtoročná zima sa tak javí, že by mala byť relatívne normálna a bežná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd