Aké bude leto 2021? Toto je vyhliadka

Peter Minárik

Tohtoročná jar sa v našej oblasti niesla v znamení studeného a vlhkého počasia, no aké nás čaká leto? Podľa najnovších vyhliadok by tohtoročné leto malo byť oveľa príjemnejšie ako jar.

Ak si zaspomíname do nedávnej minulosti, tak väčšine z vás sa vybaví prelom marca a apríla. V tento čas na Slovensku zavládlo mimoriadne teplé počasie, ktoré vyháňalo teploty vysoko nad hranicu +25 °C, no potom prišla veľmi prudká zmena.

Prakticky väčšina apríla a mája sa nesie v znamení teplotného podpriemeru. Podľa predbežných prepočtov by tohtoročný máj mohol skončiť ako najchladnejší za uplynulých 30 rokov.

Neustále vpády studeného vzduchu v kombinácii s vlhkým prúdením, ktoré prinášajú výdatné zrážky, ktoré vyvolávajú aj povodne sa premietnu aj do začiatku júna. Potom to však už vyzerá nádejne.

Začiatok leta bude ešte studený

Jún je prvým mesiacom meteorologického leta a predpovede počasia hovoria o tom, že v chladnom charaktere počasia by sme sa mali udržiavať aj naďalej. Maximálne denné teploty by sa na našom území mali udržiavať pod hranicou +25 °C, čo je na súčasnú ročnú dobu podpriemerné.

Podľa aktuálnych vyhliadok by ešte do 5. júna malo na našom území prevládať teplotne podpriemerné počasie. Zmena by mala prísť v priebehu víkendu.

Do našej oblasti začne prúdiť teplejší vzduch a teploty sa tak začnú dvíhať aj nad hranicu +25 °C. Už druhý júnový týždeň by mal byť podľa vyhliadok na našom území teplotne priemerný až slabo teplotne nadpriemerný.

Leto by malo byť teplotne nadpriemerné

Najnovšie predpovede numerického modelu ECMWF počítajú s tým, že jún, júl aj august tohto roka by mal byť v našej oblasti teplotne nadpriemerný. Priemerná teplota by sa mala pohybovať do 0,5 °C nad hranicou dlhodobého normálu.

Teplejšie bude v južných štátoch Európy, kde by mala byť priemerná letná teplota aj o 1 °C vyššia ako je bežné.

Vyhliadky numerických modelov teda vyzerajú optimisticky. Po daždivej a chladnej jari by sme sa mali dočkať teplého leta a tak sa snáď známa pranostika: ,,Studený máj, v stodole raj,, naplní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd