Aké bude počasie cez Vianoce? Pozrite si detailný prehľad

Ľubomír Franko

Tohtoročné Vianoce budú na Slovensku netypické. Nezvyčajne vysoké teploty na Štedrý deň vystrieda ochladenie na Prvý sviatok vianočný. Následne sa opäť výraznejšie oteplí. Zimu si tak dlho neužijeme a čakajú nás početné zrážky.

V priebehu utorka prešiel cez naše územie ďalej na západ teplý front, ktorý priniesol početné dažďové, do vyšších polôh aj snehové zrážky. Priniesol ale aj oteplenie, ktoré sa už prejavilo na celom území Slovenska. V stredu prechádza cez naše územie ďalší teplý front, za ktorým budú teploty opäť narastať.

Dnes (v stredu 23. decembra) očakávame na celom území oblačno až zamračené a miestami sa budú vyskytovať prehánky či občasný dážď. Sneženie sa očakáva výlučne vo vysokých polohách. Maximálne denné teploty by mali dosiahnuť od +2 do +8 °C na strednom a východnom Slovensku. Na západe bude výrazne teplejšie, od +8 až do +13 °C.


Animácia teploty vo výške cca 1500 metrov, zdroj: Meteologix

Štedrý deň

Na Štedrý deň sa do strednej Európy nasunie studený front, spojený s tlakovou nížou nad Poľskom. Pred týmto frontom bude do našej oblasti naďalej prúdiť teplý a vlhký vzduch. Počas dňa sa dostane front nad naše územie a prinesie aj zrážky. Počas celého dňa očakávame občasný dážď alebo dážď, teploty budú dosahovať od +4 do +10 °C. Sneženie sa očakáva opäť len v najvyšších polohách Slovenska.

Prvý sviatok vianočný

Za studeným frontom, ktorý k nám dorazí na Štedrý deň, sa očakáva postupné ochladzovanie. Očakávame prevažne oblačné počasie a zrážky by sa mali vyskytovať už len ojedinele. Pri nižších teplotách, ktoré budú dosahovať od -3 °C na severe do +3 °C na juhozápade a juhovýchode, sa budú na Kysuciach, Orave a Liptove vyskytovať miestami snehové zrážky.

Druhý sviatok vianočný

Na Druhý sviatok vianočný nás čaká chladné, no zato slnečné počasie. Pri jasnej až polooblačnej oblohe budú teploty dosahovať len -4 až +2 °C, no pocit chladu bude zhoršovať severný vietor. 

V závere týždňa prejde cez naše územie ďalej na východ tlaková výš. Následne sa do západnej Európy presunie rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Znamená to, že v závere týždňa sa obnoví teplé prúdenie od juhu, teploty tak porastú.

Nedeľa síce ešte bude v chladnejšom vzduchu, no v pondelok očakávame teploty od +3 do +10 °C. V utorok bude takisto teplo, od +4 do +8 °C. Ochladenie sa opäť črtá až po Novom roku, dovtedy treba počítať s oblačným a inverzným počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd