Aké bude počasie na Silvestra? Pozrite si podrobnú predpoveď

Aké bude počasie na Silvestra? Pozrite si podrobnú predpoveď
Ľubomír Franko

Silvester je už za rohom a viacerí sa pýtate aké budeme mať počasie. Odpoveď na túto otázku vám prinášame v nasledujúcom článku. 

Ráno na Silvestra bude spočiatku slnečné, v dolinách a kotlinách sa bude vyskytovať ranná hmla alebo nízka oblačnosť. Hmla sa očakáva najmä na východe Slovenska, kde sa vytvorí počas dňa teplotná inverzia. 

Teploty by malo dopoludnia dosahovať spočiatku záporné teploty, ktoré budú postupne stúpať, no nad nulu by sa dostať nemali. Výnimkou bude západ Slovenska, kde sa v priebehu dňa rozfúka silný západný vietor a teploty pôjdu nahor.

Okolo obeda budú teploty dosahovať od -3 do +1 °C na väčšine územia, na západe bude od +2 do +8 °C, pričom najteplejšie by malo byť na krajnom juhozápade. 

Denné maximá dosiahnu až do +8 °C
Denné maximá dosiahnu až do +8 °C

Popoludní dorazí od severu studený front 

V popoludňajších hodinách začne v brázde nízkeho tlaku vzduchu postupovať nad naše územie od severu studený front. Ten prinesie do polôh od nadmorskej výšky približne 600 metrov sneženie, ktoré bude krátkodobé, no môže byť aj intenzívne. 

Snežiť by malo od nadmorskej výšky približne 600 metrov
Snežiť by malo od nadmorskej výšky približne 600 metrov

Sneženie môže miestami prechádzať aj do mrznúceho dažďu, preto je šanca aj na tvorbu poľadovice.

V polohách pod 600 metrov pôjde prevažne o zrážky kvapalné, ktoré môžu aj namŕzať.

Zrážky sa očakávajú najmä v severnej polovici Slovenska, front sa pri postupne našim území rozpadne a zoslabne. Čelo frontu, ktoré prinesie vyššie spomenuté prejavy, sa presunie cez naše územie približne medzi 12-tou až 16-tou hodinou. 

Večer sa vyčasí

Za frontom by sa malo podvečer vyčasiť, postupne bude na celom území polooblačno, viac oblačnosti bude len na severe a severovýchode, kde sa počas celého večera a ešte aj počas noci na 1, januára môžu vyskytovať zrážky vo forme snehu, lokálne aj vo forme mrznúceho dažďa.

Teploty budú vo večerných hodinách relatívne nízke a o polnoci by malo byť na celom území od -2 do +2 °C, silnejší severný vietor ale bude znižovať pocitovú teplotu až k -8 °C. 

Pocitová teplota o polnoci
Pocitová teplota o polnoci

Do novoročného rána sa ochladí na približne -5 až 0 °C, aj naďalej však bude fúkať vietor.

Počasie tak bude na Silvestra s výnimkou nižších teplôt a vetra celkom priaznivé. Po uplynulé roky sme pozorovali inverzné počasie, ktoré nám nespôsobilo len zvýšenú koncentráciu škodlivín z ohňostrojov v ovzduší, no takisto aj ich pozorovanie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd