Aké počasie bude na Vianoce? Na Štedrý môže napadnúť sneh, no niekde aj zaprší

Peter Minárik

Počasie na Vianoce je pomerne otázne. Dnes ešte nevieme povedať to, aké presné počasie čaká naše územie na Štedrý deň. Situáciu komplikuje teplotné rozhranie, ktoré prinesie sneženie, ale do niektorých regiónov nášho územia aj dážď.

Vianoce sa nezadržateľne blížia a spolu s nimi čoraz viac ľudí zaujíma to, aké počasie nás čaká. Tento rok je však pomerne výnimočný a ešte ani dnes nevieme s určitosťou presne povedať to, aké Vianoce 2021 nás čakajú.

Vieme zatiaľ to, že na začiatku vianočného týždňa sa ochladí. Už od pondelka nás čakajú na viacerých miestach celodenné mrazy, no či tieto mrazy vydržia aj počas Vianoc je zatiaľ pomerne neisté. Všetko totiž komplikuje teplotné rozhranie, ktoré sa na Vianoce bude nachádzať nad našou oblasťou.

Pred Vianocami sa ochladí

Nedeľa prináša na naše územie prevažne oblačné počasie, pričom v niektorých oblastiach sa nachádza aj menej oblačnosti. Za teplým frontom, ktorý postúpil v sobotu do našej oblasti prenikol od západu teplejší vzduch. Vďaka tomu sa teploty dostanú vysoko nad +5 °C.

Už v pondelok nás však čaká ďalší prechod frontu. Ten bude tentoraz studený a prinesie ochladenie na celé územie. Po prechode studeného frontu sa dostaneme do studeného severného prúdenia. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude prichádzať z oblasti Baltského mora a bude tak pomerne vlhký.

To spôsobí, že v severných regiónoch Slovenska sa v tomto vlhkom vzduchu budú tvoriť zrážky, ktoré prinesú so sebou sneženie. V pondelok a v utorok bude na našom území oblačno, ale na severe územia sa bude vyskytovať sneženie alebo snehové prehánky. Na severných náveterných stranách hôr môže snežiť aj trvalejšie.

Od pondelka sa pripravte na nízke teploty. V noci budú teploty klesať na -5 až -10 °C, pričom v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať aj pod -15 °C. V priebehu dňa nás čaká celodenný mraz od -7 do 0 °C. Len na juhozápade Slovenska môže byť aj pár desatín nad bodom mrazu.

Štedrý deň prinesie sneženie aj dážď

Zmena počasia nás čaká presne na Štedrý deň a dnes nevieme ešte povedať o akú zmenu pôjde. Vieme len to, že nás čaká čiastočné oteplenie a zrážky. Cez strednú Európu totiž bude postupovať teplotné rozhranie. To bude oddeľovať teplý vzduch na juhozápade od mimoriadne studeného vzduchu na jeho severovýchodnej strane. Presnú polohu teplotného rozhrania aktuálne nie je možné presne určiť, pričom malá zmena poloha tohto teplotného rozhrania bude mať veľký vplyv na teploty aj skupenstvo zrážok.

Numerické modely naznačujú situáciu, že teplotné rozhranie bude postupovať priamo cez naše územie a tak počasie na Slovensku bude rozdielne medzi Bratislavou a Košicami. Dnes vieme popísať len aktuálne najpravdepodobnejší scenár.

Ten znie tak, že na Štedrý deň sa na mnohých miestach budú vyskytovať zrážky, ktoré budú na západnom Slovensku zrejme kvapalné a na strednom a východnom Slovensku snehové aj v nižších polohách. 

To, že na západnom Slovensku napadne sneh je pravdepodobné len na cca 20%. Napríklad v takej Žiline je už pravdepodobnosť zasnežených Vianoc okolo 60%, v Košiciach okolo 70% a v Poprade až 80%. 

Všetko sa to však môže v nasledujúcich desiatkach hodín zmeniť. Ako pripomíname, to aké budú Vianoce bude závisieť od presnej polohy teplotného rozhrania, ktorého polohu budeme presnejšie vedieť zhruba 2 dni pred Štedrým dňom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd