Ako sa brániť uštipnutiu komárom? Pomôcť môže aj farba oblečenia

Dominik Cenkner

Čas plynie rýchlo a ani sa nenazdáme a už tu bude leto. A spolu s ním aj nepríjemnosť v podobe komárov. Nový objav entomológov by však mohol uľaviť od náletov tohto otravného hmyzu.

Vedci z Washingtonskej univerzity totiž vo svojom najnovšom výskume prišli na to, že farba oblečenia môže hrať dôležitú rolu v tom, ako veľmi človek komárov priťahuje.

To, že rôzne farby rôzne vplývajú na rôzny hmyz, sa traduje už dlho. Napr. včely má priťahovať žltá farba. Najnovší výskum s komármi tak naznačuje, že tieto tvrdenia nemusia byť úplne mimo.

Už dávnejšie sa napr. vie, že komáre majú veľmi dobrý čuch, ktorým detekujú ľudský pot, oxid uhličitý z ľudského dychu a teplotu ľudskej kože. Nová štúdia poukazuje na to, že istý zmysel majú mať komáre pri farbách.

Ako štúdia prebiehala?

Vedci pri experimente držali komáre tropické (Aedes aegypti) v komore, na ktorej dne bolo niekoľko farebných bodov, ktoré si komáre nevšímali. Keď však výskumníci tieto farebné body nasprejovali oxidom uhličitým, začali komáre lietať na červenú, oranžovú, tyrkysovú a čiernu.

Naopak, ignorovali zelenú, bielu, fialovú a modrú farbu. Podľa autorov je to dôkaz toho, že ak by si ľudia obliekali oblečenie týchto farieb, mali by sa veľkej časti útokov komárov úspešne vyhýbať.

„Vyhýbať sa pri obliekaní farbám atraktívnym pre komáre môže pravdepodobnosť ich bodnutia znížiť.“ Uviedol to jeden z autorov štúdie, profesor biológie, Jeffrey Riffel.

Na záver treba pripomenúť skutočnosť, že štúdia sa realizovala na komároch tropických, ktoré sa v našich končinách veľmi nevyskytujú. Je preto možné, že iné druhy komárov na rôzne farby reagujú inak.

Zásadným prínosom štúdie je skutočnosť, že farba hrá pri komároch úlohu pri výbere hostiteľa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd