AKTUALITA: Neriadená čínska raketa dopadla na Zem. Kde?

Peter Minárik

Toľko sledovaná čínska raketa, ktorá sa neriadene rútila k Zemi pred niekoľkými minútami dopadla na našu planétu. Nakoniec neohrozila ľudí a dopadla tam, kde sa najviac očakávalo.

V priebehu týždňa vyniesli Číňania na obežnú dráhu Zeme základy pre novú čínsku vesmírnu stanicu. Misia však nedopadla najlepšie. Nosná raketa, ktorá na orbit dopravovala materiál sa vymkla spod kontroly a neriadene sa začala rútiť k Zemi.

Čínske úrady veľa informácii neposkytovali a situáciu upokojili len s tým, že neohrozí ľudské životy. Tomu však málokto veril. Raketa totiž začala rotovať okolo vlastnej osi. Ak sa takto správa vesmírne teleso, tak je zrejmé, že nie je pod kontrolou.

Mnohí s napätím sledovali, kam raketa nakoniec dopadne, pričom nebolo jasné kedy a kde. Raketa vážila 21 ton a veľká časť z nej zhorela v atmosfére. Veľké kusy však predsalen dopadli na Zem.

Raketa dopadla do oceána

Pozostatky rakety dopadli pred niekoľkými minútami do oblasti Indického oceánu.

Do poslednej chvíle nebolo zrejmé, kde raketa dopadne, avšak nakoniec podľa predbežných dát spadla po 5.00 v oblasti severnej časti Indického oceánu. Najaktuálnejšie informácie čínskej Národnej vesmírnej agentúry hovoria, že raketa dopadla do severnej časti oceánu, západne od Maldív.

pravdepodobný dopad rakety
pravdepodobný dopad rakety

Trosky nespôsobili škody

Trosky tak dopadli do oblasti, kde sa najviac očakávalo. Oceány a moria totiž pokrývajú prevažnú časť zemského povrchu.

Neriadený pád rakety si tak nakoniec nevyžiadal žiadne škody a nebodaj obete na životoch.

Číňania však majú zjavný problém so svojimi vesmírnymi strojmi. Minulý rok po jednej z misii dopadli na Pobrežie Slonoviny dlhé kovové tyče, ktoré poškodili niekoľko budov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd