Slovensko v nadchádzajúcich hodinách opäť zasype sneh. Prekvapenie čaká tieto oblasti

Peter Minárik

Slovensko v nadchádzajúcich hodinách zasype nová dávka snehu. Sneženie, ktoré príde bude aj výdatnejšie a prinesie do niektorých oblastí na súčasnú ročnú dobu väčšie množstvo snehu, ktoré môže spôsobiť problémy.

Začiatok nového týždňa bol v oblastiach severného Slovenska veľmi prekvapivý. Viaceré časti Slovenska sa totiž zobudili do zasneženého rána, ktoré nepriniesli len mierny poprašok. Najviac snehu napadlo pod Tatrami a v oblasti Vysokých Tatier, kde výška novej snehovej pokrývky prekročila aj 5 cm.

Sneženie nás pritom čaká aj v nadchádzajúcich hodinách, pričom to bude aj intenzívnejšie. Nebezpečný bude predovšetkým utorok, kedy sneh môže prísť nečakane rýchlo a vo väčších množstvách, čo môže spôsobiť problémy.

Sneženie zasiahne najmä severné Slovensko

V týchto chvíľach do našej oblasti prúdi chladný a morský vzduch od severu. Medzičasom sa nad Čiernym morom nachádza tlaková níž, ktorá bude mať dominantný vplyv na vývoj počasia u nás v priebehu nadchádzajúcich hodín. Už v noci sa presunie nad Ukrajinu, kde sa rozdelí a nad poľsko-ukrajinským pohraničím vznikne nová tlaková níž, ktorá začne postupovať cez naše územie smerom nad Maďarsko.

Táto níž bude mať dominantný vplyv na vývoj počasia u nás. Už v priebehu dnešného dňa sa očakáva tvorba početných snehových prehánok a to predovšetkým vo východnej polovici územia.

V noci sa sneženie vyskytne predovšetkým na severe a do rána môže v našich chladných oblastiach napadnúť opäť slušná snehová pokrývka. Ráno sa tak pripravte na severe na poriadne zasnežené cesty, no to najnebezpečnejšie nás čaká počas utorka.

Pozor na bielu tmu

Na viacerých miestach nášho územia sa budú vyskytovať početné prehánky, ktoré zároveň budú aj intenzívne. Na severe stredného a východného Slovenska by sa malo jednať prevažne o sneženie, ktoré však bude nebezpečné.

Nebezpečné bude predovšetkým tým, že snehové prehánky budú výrazné a oblačnosť mimoriadne premenlivá. Na cestách tak v jednej chvíli môže svietiť Slnko, no o pár stoviek metrov ďalej sa môžete náhle dostať do silnej snehovej prehánky s hustým snežením.

Intenzívne snehové prehánky tak môžu byť predovšetkým na cestách veľmi nebezpečné. Numerický modely očakávajú, že by mohlo napadnúť aj okolo 10 cm snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd