Tornádo na Slovensku. Vyskytlo sa východne od Prešova a poškodilo niekoľko domov

Peter Minárik

Na východe Slovenska sa v priebehu podvečerných hodín začali tvoriť búrky Jedna búrková bunka, ktorá sa presúvala oblasťami východne od Prešova dokonca vyprodukovala aj tornádo.

Dnešný deň je na Slovensku veľmi sychravý za čo môže presúvajúca sa tlaková níž, ktorej stred postupuje priamo cez naše územie smerom nad Poľsko. Okolo tejto tlakovej níže sa obtáča rozsiahle zrážkové pole, ktoré dnes prinieslo na naše územie desiatky milimetrov zrážok.

Súčasne sa však ešte v oblasti východného Slovenska nachádza relatívne instabilná vzduchová hmota, ktoré je dosť labilná na to, že sa začali v podvečerných hodinách vytvárať búrky.

Búrky sa tvoria najmä na východe

V oblasti východného Slovenska začalo dochádzať k rozvoji konvekcie, ktorá prerastá do búrok.

Tie počas dnešného dňa už stihli vyprodukovať zhruba 300 bleskov.

Zaujímavé však je, že okrem miernej instability vzduchu sa v oblasti východného Slovenska nachádza aj celkom slušná dynamika a strih vetra v spodných hladinách, čo naznačuje dobré podmienky pre rozvoj tornáda a jedno sa na východe Slovenska predsalen vyskytlo.

Tornádo východne od Prešova

Krátko po 17:00 sa východne od Prešova v oblasti Beskydského predhoria vytvorila búrka, ktorá začala postupovať smerom k severu.

Pri obciach Čierne nad Topľou, Petkovce a Bystré ľudia pozorovali dokonca tornádo.

Video nájdete aj na našom Youtube

Ku kontaktu lievika so zemou došlo na niekoľko sekúnd. Podľa aktuálnych informácii v obci Petkovce tornádo strhlo niekoľko striech a zasahujú tam hasiči.

aktualizované o 18:51: Tornádo sa dotklo zeme v obciach Skrabské a Petkovce, kde strhlo niekoľko striech a poškodilo domy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd