V Maďarsku sa pravdepodobne vyskytlo tornádo. Hlásia početné škody

Ľubomír Franko

V okolí maďarského mesta Miškovec sa dnes popoludní s vysokou pravdepodobnosťou vyskytlo tornádo. To poškodilo viacero domov v dedinke Onod.

Na severovýchode Maďarska sa dnes popoludní vyskytli intenzívne búrky. Objavila sa tam aj supercelárna búrka, ktorá tam s vysokou pravdepodobnosťou priniesla aj tornádo.

Búrka, ktorá prešla oblasťou mesta Miškovec vykazovala na radare jasné supercelárne črty. Okrem toho, že mala iný smer, ako ostatné búrky v oblasti, na radare javila aj známky hákovitého echa.

Práve hákovité echo je jasnou črtou silnej rotácie v prízemnej vrstve búrkovej oblačnosti.

Z oblasti dorazili aj prvé videá, ktoré naznačujú škoda na strešnej krytiny a povyvracané stromy.

Takéto škody mohol spôsobiť aj downburst, čo je silný vietor pri prechode búrok, no vzhľadom na príliš lokálne škody to vyzerá na slabšie tornádo.

Výskyt tornáda musí byť dodatočne potvrdený po preskúmaní svedectiev z oblasti a po detailnejšom rozbore škôd. 

AKTUALIZOVANÉ o 18:49: Podľa analýz sa v oblasti tornádo nevyskytlo, ale jav nazývaný ako gustnádo. Ide o vír, ktorý sa vyskytuje na fronte a dokáže taktiež páchať škody, no nesúvisí s búrkovou základňou. Gustnádo využíva vertikálnu vorticitu generovanú horizontálnym strihom vetra pozdĺž frontu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd